Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mladí umělci z 11 zemí nabídnou v Brně svěží pohled na divadlo

Nové úhly pohledu a neotřelé přístupy slibuje mezinárodní festival divadelních škol Setkání/Encounter. Jeho 26. ročník začne 12. dubna průvodem od Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění k Divadlu na Orlí. Přehlídka potrvá pět dní, účastní se školy z 11 zemí včetně Ruska, Británie, Francie či Německa.

Přední světovou přehlídku divadelního školství pořádá brněnská akademie, či spíše její studenti. "Festival je plně v jejich rukou, připravují jej celý rok," řekl děkan divadelní fakulty Zbyněk Srba. Zájem zahraničních škol zpravidla převyšuje možnosti organizátorů, letos vybírali z 30 nabídek.

Ředitel festivalu Petr Oslzlý se těší třeba na tchajwanské divadelníky, kteří se na festivalu dosud nepředstavili. "Kultura Tchaj-wanu je zcela svébytná, jak to u ostrovů bývá. Ostatně jejich hra se příznačně jmenuje Ostrov," uvedl Oslzlý. Poprvé do Brna zavítají také mladí umělci z Národní konzervatoře dramatických umění v Paříži, a to s inscenací Uštknutí.

Ambice nabízet nové pohledy se projeví v doprovodném programu. "Chceme, aby náš festival byl zaujetím postoje k tomu, co bylo, a snahou se s tím nějak vypořádat. Nalézat, co je ještě životaschopné, a co už není, a to jak po stránce umělecky ideové, tak umělecky formální," popsal záměr festivalu dramaturg Jakub Liška. Nastala doba "velkého třídění", doplnila festivalová režisérka Barbora Chovancová.

Přesný program najdou zájemci na webu www.encounter.cz. Předprodej vstupenek začne 11. dubna ve festivalovém infocentru na divadelní fakultě.

Zdroj: ČTK

Štítky festival, Brno, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Divadlo na Orlí, Rusko, Německo, Francie, Velká Británie, Petr Oslzlý, Tchaj-wan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí umělci z 11 zemí nabídnou v Brně svěží pohled na divadlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.