Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno-střed chce 10 mil. po muži, který bez smlouvy užívá prostory

Radnice městské části Brno-střed bude vymáhat po brněnském podnikateli Kamilovi Pochylém deset milionů korun za to, že přes dva roky po ukončení nájemní smlouvy nadále využívá nebytové prostory v centru.

Za plochu o výměře asi 850 metrů čtverečních platí radnici ročně přes 100.000 korun podle zaniklé smlouvy, přestože posudek určil roční tržní cenu na 3,8 milionu, sdělila dnes v tiskové zprávě mluvčí radnice Denisa Kapitančiková. Městská část požaduje dorovnání rozdílu mezi tržním a skutečně hrazeným nájmem. Pochylý řekl, že se tím nemíní zabývat.

Pochylý si pronajímal obchodní prostory na rohu ulic Zámečnická a Veselá blízko magistrátu a radnice Brna-středu, přičemž smluvně platil za rok přes 100.000 korun. Už v roce 2013 ale dostal výpověď ještě od starého vedení radnice složeném z ČSSD a ODS. Nyní se celou záležitostí začalo zabývat nové vedení ve složení Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a SZ, protože podnikatel i přes výpověď používá prostory dále. Také je pronajímá dalším zájemcům, což mu umožňovala dřívější smlouva.

"Na zaslanou výpověď a následnou výzvu k vyklizení a předání prostor nereflektoval," uvedla Kapitančiková. Podle radního Brna-středu Svatopluka Bartíka (Žít Brno) jsou v místě obchody s oblečením, čajovna nebo herna.

Právě Bartík nechal zpracovat posudek, ze kterého vyplynulo, že by měl Pochylý platit ročně mnohonásobně více. Proto mu radnice zaslala předžalobní výzvu, ve které požaduje zaplacení rozdílu za celou dobu, kdy prostory využívá bez nájemní smlouvy, tedy od 1. července 2013. Vypočítaná částka přesáhla deset milionů korun. "Pokud to nedoplatí, půjdeme se svým nárokem k soudu," řekl ČTK Bartík. Městská část už podala žalobu kvůli vyklizení obchodních prostor.

Pochylý se nechtěl k celé záležitosti vyjadřovat. "Nebudu se tím vůbec zabývat," řekl ČTK a zavěsil telefon. Podobných případů má přitom radnice více. "Je jich asi 20, kde se užívají prostory po skončení nájemní smlouvy. Tyto případ budeme nadále prověřovat," dodal Bartík.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno-střed, radnice, nájem, městská část, Svatopluk Bartík, Žít Brno, ČSSD, ODS, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno-střed chce 10 mil. po muži, který bez smlouvy užívá prostory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.