Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Soud potvrdil bývalé ředitelce ČOI v Brně pokutu 75.000 korun

Brněnský krajský soud dnes v odvolacím řízení potvrdil pokutu 75.000 korun pro bývalou ředitelku České obchodní inspekce (ČOI) pro Jihomoravský a Zlínský kraj Tatianu Neuhybelovou. Podle spisu v únoru 2013 zabránila postihu Spa Hotelu Miroslava v Lednici na Břeclavsku.

Své podřízené údajně nařídila, aby po kontrole tohoto zařízení napsala do protokolu, že nezjistila žádné závady. Podřízená jí ale telefonicky upozornila, že v hotelu nebyl umístěn ceník služeb, za což hrozilo firmě správní řízení a v něm pokuta.

Brněnský městský soud za to v lednu Neuhybelovou potrestal za porušení pravomoci úřední osoby. Hrozilo jí pětileté vězení. Neuhybelová i žalobce se proti rozsudku odvolali. Krajský soud dnes ale jejich námitky proti trestu zamítl a rozsudek potvrdil.

Proti dnešnímu rozhodnutí již není možný řádný opravný prostředek. Neuhybelová i obžaloba si ale mohou podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Bývalá ředitelka ČOI pochybení odmítá.

Policie podezírala Neuhybelovou z toho, že chránila některé podnikatele před kontrolami svých podřízených. Ve dvou případech se to podle soudce brněnského městského soudu Libora Hanuše neprokázalo. Pochybení v kauze související se Spa Hotelem Miroslava je ale zřejmé, uvedl v lednu při vynesení rozsudku.

Nedostatek při kontrole zařízení nahlásila v únoru 2013 kontrolorka Neuhybelové telefonicky před sepsáním protokolu. Bývalá ředitelka uvedla, že pokyn k neuvedení nedostatku do spisu nedala. Neuhybelová poukázala na to, že jde o drobné pochybení. Zabránit postihu firmy mohla podle svých slov i bez telefonátu podřízené v následném řízení. Soud jí ale neuvěřil.

Neuhybelová poukazuje na to, že kauza je výsledkem toho, že propustila jednu z kontrolorek a její kolegyně se jí za to rozhodly pomstít. Loni v únoru v souvislosti s kauzou odstoupila z funkce. U ČOI nyní pracuje jako kontrolorka.

Protikorupční policie stíhá i dva inspektory z brněnské ČOI. Jednoho pro zneužití pravomoci úřední osoby a podvod, druhého i pro přijetí úplatku. Podle neoficiálních informací žádali od vietnamských trhovců úplatky za to, že jejich provozovny nebudou kontrolovat, popřípadě že do úředních dokladů vykážou, že kontrola se uskutečnila, ale nebyly při ní zjištěny nedostatky. Právě při vyšetřování této činnosti policie odhalila i nestandardní postupy Neuhybelové, která u ČOI pracuje přes 20 let.

Zdroj: ČTK

Štítky Česká obchodní inspekce, Brno, Krajský soud v Brně, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj, okres Břeclav, Městský soud v Brně, Nejvyšší soud České republiky, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud potvrdil bývalé ředitelce ČOI v Brně pokutu 75.000 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.