Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zapomenuté městské příběhy opět ožijí – začíná třetí ročník My Street Films

Zapomenuté městské legendy, pozoruhodné lidské osudy, schovaná zákoutí, ale i zdánlivě obyčejné příběhy zasuté v běhu všednodennosti ožívající v hledáčku kamery. Několikaminutové filmy talentovaných amatérů i zkušených filmařů, které přinášejí nový pohled na život města a lidí v něm – to je projekt My Street Films, který již třetím rokem mapuje skryté tváře i příběhy.

Právě dnes otevírají pořadatelé další ročník a vyhlašují soutěž o nejlepší filmový námět. Své nápady, rozvedené do maximálně 300 slov, může každý zájemce zasílat do 25. dubna. Pětice nejlepších „scénářů“ bude po zásluze odměněna. V realizaci snímku amatérským tvůrcům svými zkušenostmi a radami budou asistovat renomovaní čeští dokumentaristé a filmaři, mezi jinými držitel mnoha domácích i zahraničních ocenění Martin Mareček nebo dokumentaristka Erika Hníková.

Soutěž ale není vše, co My Street Films na jaře chystá. Pro všechny filmové nadšence připravili v brněnském Kině Art řadu otevřených seminářů vedených výraznými osobnostmi českého filmové tvorby. O tom, jak postupovat od námětu k režii pohovoří 4. dubna v Brně a 12. dubna v Praze režisér Ondřej Hudeček, jehož Furiant zaujal v Torontu, Karlových Varech i na americkém Sundance Festivalu. Filmovému scénáři a práci s ním se bude na počátku května věnovat Martin Ryšavý a na experimentální film se na přelomu května a června zaměří Martin Blažíček.

Program seminářů:

Ondřej Hudeček (Furiant ) - JAK VIDĚT FILM DŘÍV, NEŽ JEJ NATOČÍTE

4. 4. – 20:00, Kino Art, Brno

Ondřej Hudeček přiblíží tvůrčí metodu, kterou zvolil pro realizaci svého krátkého filmu Furiant, uvedeného na festivalech v Karlových Varech, Torontu a Sundance. Na filmu pracoval jako režisér, spoluautor scénáře, kameraman a střihač a ve svém semináři se zaměří především na koncept, kterým detailně převedl literární scénář do filmové podoby ještě před samotným natáčením. To mu v první řadě umožnilo realizovat produkčně náročný žánr historického filmu s minimem kompromisů a zároveň vytvořit koherentní celek, v němž každá jednotlivá složka a její důkladná tematická i formální promyšlenost slouží organickému celku.

Martin Ryšavý – AKTIVNÍ SCENÁRISTIKA S KAMEROU V RUCE

4. 5. – 20:00, Kino Art, Brno

Dokumentarista, spisovatel a také vedoucí katedry scenáristiky a dramaturgie FAMU Martin Ryšavý představí na základě ukázek práci na scénáři. Jak sám tvrdí: "Scenáristika není jenom psaní literárních scénářů. Lidé mají v hlavách ukryté různé představy a vize, někdy je stačí jen malinko pobídnout a sledovat, co se bude dít dál. Jenom popostrčíte zárodek příběhu a ten se pak bude koulet sám a nabalovat na sebe další události. Když se vám nebude líbit, jakým směrem se příběh ubírá, stačí mu dát další impuls a znova sledovat dění. Tohle může a asi má dělat scenárista, který nemusí mít jenom papír a tužku, stačí mu přeci kamera a lidi před ní, které může svým svérázným způsobem dorovnávat do příběhu." Martin Ryšavý, DOK.REVUE.

Martin Blažíček - EXPERIMENT JAKO METODA

31. 5. – 20:00, Kino Art, Brno

Může se zdát, že v současnosti žádná řemeslná pravidla ve filmu už neplatí. Anebo jich naopak platí příliš mnoho? Lze vytvořit experimentální film, když už bylo zdánlivě vše vyzkoušeno? V čem takový experiment spočívá? Seminář experimentálního filmu uvede různé tvůrčí postupy experimentování s obrazem na úrovni konceptu, natáčení, práce s nalezeným materiálem, střihu a postprodukce. Jako inspirace budou sloužit vybrané ukázky především současných filmů, které navazují na tradice avantgardy, filmového undergroundu a experimentálního filmu obecně a zároveň invenčním způsobem reagují na současný svět kolem sebe

Více informací na www.mystreetfilms.cz.

Tisková zpráva

Štítky film, Martin Ryšavý, Kino Art, Ondřej Hudeček, Brno, Furiant, Martin Blažíček, Martin Mareček, Erika Hníková, Toronto, Karlovy Vary, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zapomenuté městské příběhy opět ožijí – začíná třetí ročník My Street Films  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.