Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Souhlasím
 

Ideální jídlo pro dnešní den? Špenát, hrách nebo zelí, k tomu zelené pivo

 
čtvrtek, 24. března 2016, 14:35

Hospodyňky, vstaly jste dnes hodně brzy, abyste doma zametly ještě před východem slunce? A co jste dnes snídali? Pečivo s medem? Pokud ano, tak by vás neměl tento rok uštknout had ani štípnout vosa. K dnešnímu Zelenému čtvrtku se váže mnoho těchto pověr a tradic, pojďme se proto na dnešní čtvrtek podívat podrobněji.

Zelený čtvrtek byl dnem odpuštění, kdy bývalí kající se hříšníci byli přijímáni zpět mezi věřící. Zelený se ale čtvrtku říká omylem. A to zkomolením původního německého Greinen Donnerstag, což znamená „Lkavý čtvrtek“, na Grünner Donnerstag, tedy „Zelený čtvrtek“.

V dřívějších dobách v tento den hospodyně vstaly ještě před východem slunce, aby zametly celý dům. Smetí se pak odneslo na křižovatku cest, aby se v domě nedržely blechy. Někde se zvonilo paličkou o hmoždíř, aby se v domě nedržel hmyz a myši.

Hospodářům se radilo v tento den zasít len a hrách, protože co bylo na Zelený čtvrtek zaseté, to dobře prospívalo.

Lidé by se dnes mezi sebou neměli hádat a ani si od nikoho nic půjčovat. Za odměnu by se nám měly vyhnout hádky a cestu by si k nám měly najít peníze.

Zvykem také bývalo, a tento zvyk se někde drží dodnes, že biskup omýval svým kněžím nohy. Jde o odkaz na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním. Tuto tradici dnes mohou lidé vidět třeba v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, kde bude místní farář několika mužům již poněkolikáté umývat nohy.

Na Zelený čtvrtek se konají dvoje obřady. Dopoledne v katedrálách, večer pak v jednotlivých kostelích (farnostech). Během dopoledne na Zelený čtvrtek se v katedrálách setkávají kněží se svými biskupy a obnovují své kněžské sliby. Zároveň se světí posvátné oleje, které se používají po celý rok při udílení svátostí. Při večerních obřadech dochází mimo jiné k výše uvedenému mytí nohou.

Dnes bychom měli sníst alespoň jednu zelenou potravinu, dříve se v tento den hodně jedl hrách, zelí, kopřivy a špenát. Jídlo připravené z těchto surovin mělo lidem zaručit pevné zdraví po celý rok. K takovému jídlu samozřejmě patří i dobré pivo. Řada pivovarů pro tento den vaří speciální zelené pivo, které vzniká tradičním způsobem, jen se do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy v horké vodě. Právě přidané byliny zajistí pivu zelené zabarvení.

Dnes naposledy zazní kostelní zvony, pak umlknou až do Bílé soboty, protože symbolicky odlétají do Říma. Místo zvonů se ozývají klapačky a řehtačky.

Pranostiky pro Zelený čtvrtek:

- Je-li Zelený čtvrtek bílý, tak je léto teplé.

- Na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej!

Napsal(a) Lenka Dvořáková | Foto Matěj Matoušek

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Všichni do podchodu. Na hlavním nádraží už...

  • V Brně dnes otevřeli nejmodernější...

  • Policie pomalu a jistě odhaluje gang zlodějů...

  • Schváleno! Brněnská sportoviště se po...

Reklama
 
 

Kam dál?

Velikonoce v Lužánkách: Akce Velikonoční domeček se koná už dnes

čtvrtek, 24. března 2016, 10:13

K jaru neodmyslitelně patří malování velikonočních vajíček, pletení mrskaček, čerstvě narozená mláďátka a další...

Strážníci o Velikonocích výrazně posíilují dohled nad bezpečností ve městě

středa, 23. března 2016, 10:14

Pro velikonoční prázdniny si brněnští strážníci připravili celý balíček opatření, jimiž chtějí zvýšit bezpečnost dětí...

Město Brno postoupilo v tvorbě kulturní strategie

středa, 23. března 2016, 10:08

Tvorba kulturní strategie, kterou vedení města Brna plánuje, má nyní jasné časové rozvržení do března 2018. Tento...