Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Regionální vzdělávací centrum stavebních řemesel pomůže žákům s praxí

Vyzkoušet si souvislosti jednotlivých profesí při stavbě domu tak, aby celá stavba perfektně fungovala jako celek – to je cílem nově otevřeného Regionálního vzdělávacího centra stavebních řemesel v Brně-Bosonohách.

"Vítám, že se takto podaří zlepšit kvalitu odborné i praktické přípravy absolventů školy s uplatněním ve stavebnictví. Vybavení střediska moderními technologiemi zlepší jejich připravenost na reálné problémy praxe, podaří se také zvýšit jejich konkurenceschopnost na trhu práce. Otevření centra je výrazným příspěvkem Jihomoravského kraje k letošnímu Roku řemesel,“ řekl hejtman Michal Hašek.

Centrum vybudované v areálu Střední školy stavebních řemesel bude sloužit přípravě žáků technických profesí ve stavebnictví, dřevařství a strojnictví. Poskytne ojedinělou možnost realizace odborného teoretického vyučování a zejména odborného výcviku v plné míře pro obory kominík, mechanik plynových zařízení a instalatér, velmi významně pro obory zedník, zedník – obkladač a montér suchých staveb a v nezanedbatelné míře i pro obory tesař, truhlář, klempíř, pokrývač a strojní mechanik – zámečník. 

"Právě proto je Regionální vzdělávací centrum stavebních řemesel Jihomoravského kraje jedinečné. Neomezuje se na úzký pohled jednotlivých specializací, ale pomáhá propojit mezi sebou znalosti a dovednosti jednotlivých stavebních oborů v rámci praktického výcviku," sdělil hejtman.

Je to veliký krok směrem dopředu. Jde o kvalitu a také možnost spolupráce, která se zde nabízí s podnikateli či řemeslníky. Z jedné strany je tady nádherná budova, která bude sloužit všem a všemu vzdělávání od těch nejmenších až po vědce. Tato škola zároveň na dálku spojuje devatenáct dalších škol v Jihomoravském kraji, které chtějí dělat dobře řemeslo. Nemůžeme být všude tak skvěle vybaveni jako zde. Díky tomuto centru se dostanou k tomu nejlepšímu vybavení a k té nejlepší škole, která existuje,“ uvedl náměstek hejtman Stanislav Juránek.

Tímto projektem plní Jihomoravský kraj své závazky vůči studentům a učňům. Je zde také prostor pro trénink hasičských záchranných sborů a případně příslušníků řemeslných cechů. Jsem rád, že Jihomoravský kraj má takovýto objekt a může být vzorem i ostatním krajům v České republice. Je to totiž objekt, který svým významem přesahuje regionální hranice a díky svému víceúrovňovému zaměření  stojí za to, aby se od Jihomoravského kraje další kraje přiučily,“ dodal radní Petr Šelepa.

V centru jsou na jednom místě o výměře 662 m2 nainstalovány a vzájemně propojeny funkční systémy vytápění, funkční spalinové cesty, související rozvody plynu, vody, elektrické energie a řídicí systémy pro měření a regulaci i s využitím technologií obnovitelných zdrojů (fotovoltaika, biomasa). A celá řada cvičných panelů se vzorově zapojenými, zazděnými a obloženými vanami a toaletami včetně plynových zařízení. Tyto panely jsou variabilní a je možné měnit různé sestavy zapojení tak, aby se maximálně přiblížily realitě  na stavbách. Součástí centra je specializovaná učebna s pětiosým CNC dřevoobráběcím strojem a přednášková aula pro 50 posluchačů s interaktivními pomůckami.

Centrum využijí především žáci všech oborů Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy. Budou do něj ale jezdit na jednotlivé bloky výuky žáci a studenti dalších středních škol a učilišť z celé republiky, počítá se i s bloky pro studenty architektury a stavebních oborů vysokých škol. Centrum nebude zahálet ani v odpoledních hodinách a o prázdninách. Postupně se otevře i žákům základních škol a také bude k dispozici profesním spolkům a cechům pro další vzdělávání nebo hasičským sborům, k nácviku a simulaci možných krizových situací.

Celý objekt i s vybavením v hodnotě přes 30 milionů korun financovala Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod v rámci výzvy „Zařízení pro vzdělávání včetně technického vybavení pro výuku“ a Jihomoravský kraj. Interaktivní výukové panely IINVYSYS jsou financované z operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost „Šikovné ručičky JMK – cesta k řemeslu“.

Zdroj: Jihomoravský kraj

Štítky řemeslo, Jihomoravský kraj, střední škola, Michal Hašek, Stanislav Juránek, Petr Šelepa, Hasičský záchranný sbor, Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Regionální vzdělávací centrum stavebních řemesel pomůže žákům s praxí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.