Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtyři brněnské vily uspořádají v srpnu společnou noční akci

Čtyři slavné historické vily, které patří k architektonickým skvostům Brna, letos vytvoří společný program pro milovníky památek. Vily Löw-Beer, Stiassni, Tugendhat a Jurkovičova otevřou své brány v noci na 28. srpna a nabídnou koncerty, výstavy, krátké scénky a ukázky, které zavedou návštěvníky do období, kdy vznikaly.

"Každá z vil bezesporu nabídne krátké hudební vystoupení. Cílem bude odhalit některý z málo známých detailů z historie těchto objektů," uvedla Iveta Černá, vedoucí funkcionalistické vily Tugendhat, která je zapsaná mezi památkami UNESCO.

Loni se brněnská vilová noc konala poprvé a přilákala na 1500 lidí. Program letošní akce teprve vzniká. Podle pořadatelů ale není cílem přimět milovníky památek, aby za noc navštívili všechny vily. Chtějí, aby si vybírali podle programů v nich.

"Musí být rozdílné a pestré. Spíš nám jde o to, aby si lidé zvolili, který z nich je jim nejbližší, a pak si užili večer," řekl Petr Svoboda, ředitel Metodického centra moderní architektury v Brně, které má v péči vládní vilu Stiassni.

Například Jurkovičova vila, jejíž tvůrce Dušan Jurkovič se nechal inspirovat folklórem, nabídne podle vedoucího objektu Rostislava Koryčánka moravskou lidovou hudbu. Vila Stiassni loni představila příchozím příběh historické fotografie, která byla pořízena u objektu a zachycovala historický vůz Tatra T31. Památkáři pátrali po jeho osudu a výsledky pak prezentovali příchozím.

Vedle cimbálu v některé z dalších vil určitě zazní jazz nebo swing. V některé ze scének vystoupí ochotníci představující původní majitele vil - většinou průmyslníky, kteří si nechali u slavných architektů postavit rezidence v Brně.

O prohlídky historických vil je trvale vysoký zájem. Například vilu Tugendhat navštíví ročně kolem 30.000 lidí, z toho 60 procent jsou cizinci, a to hlavně z USA. Již nyní jsou všechny víkendové vstupy do vily zamluveny do konce června. Z technických důvodů nelze roční návštěvnost vily zvyšovat.

Zdroj: ČTK

Štítky vila, Dušan Jurkovič, Brno, Iveta Černá, vila Tugendhat, Světové dědictví UNESCO, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři brněnské vily uspořádají v srpnu společnou noční akci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.