Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Počet obyvatel se loni na jižní Moravě zvýšil o 2172

V Jihomoravském kraji se v roce 2015 zvýšil počet obyvatel o 2172, vyplývá ze zprávy Českého statistického úřadu. Na jihu Moravy žilo k loňskému poslednímu prosinci podle předběžných výsledků 1,175 milionu obyvatel.

Na zvýšení se více než dvěma třetinami podílel přírůstek obyvatel stěhováním. Oproti roku 2014 vzrostl počet sňatků a poklesl počet rozvodů. Zvýšil se počet zemřelých a poklesl počet živě narozených.

Počet obyvatel se loni snížil ve dvou okresech Jihomoravského kraje, a to na Hodonínsku o 558 lidí a v Brně o 412. Ve zbývajících pěti okresech zaznamenali statistici migrační i přirozený přírůstek obyvatel. Nejvíce, a to 2162 lidí, přibylo v okrese Brno-venkov. "Počet obyvatel Jihomoravského kraje se zvyšuje nepřetržitě od roku 2003, ovšem v okrese Hodonín bylo zvýšení počtu obyvatel naposledy zaznamenáno v roce 1994, tedy před 22 lety," upozornil Karel Adam z brněnského pobočky Českého statistického úřadu.

Nejvíce se na růstu počtu obyvatel podílel přírůstek stěhováním. Loni se na jižní Moravu přistěhovalo 10.537 lidí a vystěhovalo se jich 9030. "Zásluhou stěhování se tedy počet obyvatel v Jihomoravském kraji zvýšil o 1507 osob," doplnil Adam. Skoro 59 procent přistěhovalých bylo z ostatních krajů České republiky, přes 41 procent přišlo z ciziny. "Podle státního občanství bylo mezi přistěhovalými z ciziny nejvíce osob ze Slovenska, Ukrajiny a Ruska," uvedl Adam. Na druhé straně odcházeli lidé z Jihomoravského kraje z více než 67 procent do ostatních krajů v České republice, zbylá třetina šla do zahraničí.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Jihomoravský kraj, Český statistický úřad, Karel Adam, Morava, stěhování, okres Hodonín, Česko, Brno, okres Brno-venkov, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel se loni na jižní Moravě zvýšil o 2172  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.