Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno chystá velkou změnu pravidel pro vjezd aut do historického jádra města

Menší pohyb automobilů v pěší zóně i snadnější parkování pro ty, kteří v centru Brna bydlí. Takové změny přinese nový systém regulace parkování a pravidel pro vjezd do historického centra Brna.

Týkat se bude pěší zóny a historického jádra města ohraničeného malým městským okruhem – právě tato oblast funguje z hlediska dopravy a pohybu chodců zcela jiným způsobem než ostatní části města, proto pro ni budou platit výjimečná pravidla. V návaznosti na schválenou Strategii parkování ve městě Brně se spuštění tohoto systému chystá na konec letošního roku.

Historické centrum města bude rozděleno do několika jednosměrných zón. Na vjezdu do každé z těchto zón bude umístěna kamera, která bude snímat registrační značku auta. Automatický systém poté pozná, jestli jde o vozidlo rezidenta, zásobování či vozidlo návštěvníka hledající parkování. U výjezdu budou závory a systém zde podle registrační značky vyhodnotí, o jaké vozidlo s jakým povolením se jednalo. Poté spočítá, kolik času řidič v této zóně strávil, případně zda musí něco zaplatit,“ popsal náměstek brněnského primátora Richard Mrázek, který má problematiku dopravy a parkování ve městě ve své kompetenci.

Vjezdové kamery budou umístěny ve čtyřech lokalitách: v ulicích Novobranská, Jezuitská, Dominikánská a Biskupská. Výjezdová místa se závorovým systémem budou na ulicích Orlí, Dvořákova a Veselá. Kamerami bude pokryt také vjezd a výjezd do pěší zóny na ulicích Masarykova a Rašínova, pěší zóna bude bez závor (viz přiložená mapa a fotografie). Kamerový systém bude hlídat také výjezdy z pěší zóny do okolních ulic.

Průjezdné budou i nadále všechny ulice, kam se řidiči autem v souladu s dopravním značením dostanou nyní. Na několika místech se ale otočí směr jednosměrek. Tato změna se dotkne ulic Dominikánská a Veselá – zatímco nyní řidiči do centra vjíždí u Besedního domu, nově tudy budou vyjíždět. Změní se také směr projíždění ulicí Starobrněnská. A krátká spojnice Benešovy a Novobranské bude nově jednosměrná, bude zde jedno z vjezdových míst,“ upřesnil generální ředitel společnosti Brněnské komunikace Luděk Borový.

Nový systém nahradí současná nepřehledná pravidla výjimek pro vjezd do pěší zóny (kartičky dokládající oprávnění k vjezdu), která se špatně kontrolují a často porušují. Databáze propojená s kamerami i závorami bude podle registračních značek evidovat vozidla tří kategorií: rezidenti, abonenti a zásobování. Poslední kategorií budou návštěvníci, jejichž registrační značka nebude v databázi.

  1. Rezidenti, tedy lidé s trvalým pobytem v centru města, budou mít pro své auto umožněn vjezd do centra. Zaparkovat budou moci na parkovacích místech vyhrazených pro rezidenty. Při výjezdu z centra jim nebudou účtovány poplatky, pokud dodrží všechna pravidla.
  2. Abonenti, tedy lidé či firmy, kteří si za parkovací místa v centru města platí, budou moci parkovat na těchto vyhrazených místech. Ani jim nebude systém účtovat poplatky, pokud dodrží všechna pravidla.
  3. Auta, jejichž registrační značky budou nahlášeny v kategorii zásobování, budou moci do centra i pěší zóny vjíždět a vyjíždět v předem stanovených hodinách. Tento rozvrh se nyní připravuje s ohledem na potřeby obchodníků i chodců v centru města.
  4. Auta návštěvníků, kteří nepatří do žádné z výše uvedených skupin a nebudou v databázi, budou moci centrem projet bezplatně (přesná délka této doby bude upřesněna). „Systém jim tak umožní například vysadit spolucestujícího u jeho domu či obchodu. Platit za vjezd nebudou ani ve chvíli, kdy nenajdou parkovací místo a z centra města kvůli tomu obratem odjedou. Po uplynutí této bezplatné lhůty jim bude účtováno parkovné, které bude možné zaplatit jak přímo na parkovacího místa či v parkovacím domě, tak u závory na výjezdovém místě,“ popsal vedoucí odboru dopravy brněnského magistrátu Vladimír Bielko.

Nový ceník parkovného se nyní připravuje a řidiči o něm budou včas informováni. „Zcela jistě však bude nastaven tak, aby bylo parkování v parkovacích domech výhodnější než parkování na ulicích. Díky tomu by se mělo snížit množství aut v ulicích,“ upřesnil náměstek primátora Richard Mrázek.

V době spuštění systému už bude v provozu parkovací dům na Panenské, který nabídne řidičům 390 míst. Další podzemní parkoviště se nyní staví v ulici Besední (cca 200 míst). Řidiči už nyní mohou parkovat také v podzemních garážích u Janáčkova divadla (390 míst)

Nový systém také zlepší efektivitu vybírání parkovného – bez zaplacení poplatku za parkování se řidiči nedostanou přes závoru u výjezdu z centra města. Výhodné nebude vyhnout se placení ani průjezdem přes pěší zónu, kde nebudou závory. Systém kamer totiž automaticky vyhodnotí, že zde auto dané registrační značky nemá co pohledávat, a řidič bude následně informován o spáchání přestupku.

Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že zavedení takového systému dokáže snížit dopravní zátěž v centrech měst následujícím způsobem:

  • Bologna -23%
  • Durham -85%
  • Londýn -30%
  • Miláno -14%
  • Řím -18%
  • Stockholm -33%

Další chystané změny v parkování

V souladu se Strategií parkování a v návaznosti na zavádění změn v historickém centru Brna se připravuje také zavedení rezidenčního parkování v oblastech či celých městských částech, kde o to radnice městských částí projevily zájem (viz přiložená mapa).

Jednání o požadavcích na zavedení systému záleží především na aktivitě a ochotě městských částí, které lépe znají potřeby svých obyvatel. Tyto požadavky následně zpracovávají Brněnské komunikace a odbor dopravy brněnského magistrátu. Projednávání každé z lokalit trvá několik měsíců, během nichž ji mohou opakovaně připomínkovat jak občané, tak vedení městských částí.

Štítky parkování, Brno, historické jádro města, pěší zóna, Richard Mrázek, Janáčkovo divadlo, Besední dům, Brněnské komunikace a.s., Londýn, Řím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fucik Leos

Postrádám informace o úpravě režimu vozů s kartou ZTP/P. Ví někdo?

Sobota, 19. března 2016, 15:32Odpovědět

Brno chystá velkou změnu pravidel pro vjezd aut do historického jádra města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.