Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rekonstrukce a dostavba tišnovské nemocnice bude stát půl miliardy korun

Tišnovská nemocnice by se měla v horizontu pěti let stát velmi kvalitním centrem zejména pro rehabilitační a doléčovací péči. Součástí tohoto projektu je úprava stávající historické části budovy nemocnice na domov pro seniory.

Tišnovská nemocnice nemá všechny lékařské obory a navazuje na tradici bývalého sanatoria. Z toho také vychází další plán zařadit  tišnovskou nemocnicí jako krajskou. "Nemocnice byla udržována, nedošlo k jejímu strategickému rozvoji. Mezi lety 2009 až 2016 sem Jihomoravský kraj investoval 50 milionů korun - jednalo se především o obnovu přístrojové techniky, opravu havárií či drobnější stavební úpravy. Nyní přichází vedení nemocnice a kraj se strategickým plánem rekonstrukce a rozšíření nemocnice," řekl hejtman Michal Hašek.

V zásadě jde o vybudování nového ambulantního traktu v první etapě a ve druhé etapě o vybudování zcela nového lůžkového traktu. Celkové náklady se budou  pohybovat kolem 300 milionů korun v oblasti stavebních úprav a do 200 milionů korun z hlediska techniky či vnitřního vybavení.

"Budeme se zde snažit vybudovat a ukázat model, kdy vedle sebe budou fungovat pod jedním zřizovatelem zdravotní i sociální sféra. Chci společně se starostou Tišnova deklarovat společný zájem na tom, aby zde takový projekt byl realizován,“ dodal Hašek.

Jak zdůraznil ředitel nemocnice Bořek Semrád, těžištěm by mělo být právě poskytování následné péče se zaměřením na následnou rehabilitaci. „Tomu se přizpůsoboval i celý projekt. V první části se bude stavět trakt, který by měl oddělit ambulantní část od vlastní nemocnice. Ve druhé etapě bude vybudován pavilon na místě přístavby, která zde vznikla během druhé světové války. Bude zde  těžiště rehabilitace  a následná péče pro občany regionu. Měla by to být specializovaná rehabilitace, která by se zaměřila na pacienty starší. Teprve ve třetí fázi by mělo vzniknout propojení mezi sociální částí a vytvoření centra zdravotnických služeb v městě Tišnově s tím, že v budově původního tzv. Kuthanova sanatoria vznikne zařízení sociální péče o kapacitě 80 až 100 lůžek. Stavební povolení očekáváme v průběhu letních měsíců, takže by bylo reálné zahájit stavbu ještě v letošním roce,“ uvedl ředitel Semrád.

Starosta Tišnova Jiří Dospíšil připomněl, že během loňska byla nemocnice diskutována v městském zastupitelstvu. „Jsem rád, že se společným jednáním podařilo záměr rekonstrukce zkvalitnit a pro tu končenou podobu změn hlasovali loni v září všichni přítomní zastupitelé,“ řekl starosta Tišnova.

Štítky nemocnice, projekt, Tišnov, Michal Hašek, Bořek Semrád, druhá světová válka, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce a dostavba tišnovské nemocnice bude stát půl miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.