Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zastupitelé schválili plán na sociální začleňování. Cílí na děti a lidi bez domova

Zastupitelstvo města Brna odsouhlasilo přijetí Strategického plánu sociálního začleňování města Brna pro období 2016-2019. Tato strategie obsahuje systémové změny v koncepci sociálního bydlení i sociální práce, ve vzdělávání či prevenci s cílem umožnit lidem na hranici chudoby kvalitnější život.

Brno je prvním městem v republice, které takové opatření přijalo. Navrhovaný koncept sociálního začleňování pomůže ohroženým jedincům vyřešit tíživou situaci. Dosáhnout by se toho mělo v první řadě nalezením vhodného bydlení pro rodinu či jedince, což povede k postupnému řešení dalších problémů.

Pomoc bude adresná a nedojde tak k plýtvání financemi na náklady spojené s bydlením v ubytovnách či azylových domech vlastněných soukromníky. Mimo vyřešení bytové tísně bude kladen důraz i na děti vyrůstající v rizikové skupině, vedle snahy zpřístupnit jim vzdělání půjde také o oblast prevence. Celkem se strategie zaměřuje na pět oblastí, kterými jsou bydlení, strategie vzdělání, zaměstnanost, prevence a integrace cizinců.

„Identifikovali jsme problém, který ve městě je a který chceme řešit. Hledali jsme pro to vhodné nástroje, které jsme našli a nyní je vyzkoušíme. Doufáme, že do určité míry posuneme náhled na řešení těchto problémů i řešení samotné,“ uvedl Martin Freund, uvolněný zastupitel pro sociální začleňování, který má projekt na starosti.

Domnívám se, že pomoc těmto lidem je v zásadě i pomoc celé společnosti. Jen sociálně kohezní společnost, kde není mnoho lidí, kteří se ocitají na samotném dně společenského žebříčku, může být funkční. A to nejen z hlediska kvality života a společného soužití, ale i z ekonomického hlediska,“ vysvětlil společenské dopady přijaté strategie Martin Freund.

Celkové náklady na projekt jsou vyčísleny na 800 milionů korun, z nichž se většinu město pokusí získat z evropských fondů. Tato částka bude rozdělena a její polovina bude určena na neziskové organizace, které se znevýhodněnými lidmi pracují.

 

Štítky Brno, strategie, prevence, bydlení, Martin Freund

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé schválili plán na sociální začleňování. Cílí na děti a lidi bez domova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.