Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Starosta městské části Brno-střed zve k veřejné diskusi na téma využití bývalých kasáren

K veřejnému projednávání budoucího využití pozemku bývalých kasáren v Lerchově ulici vyzval starosta městské části Brno-střed Martin Landa všechny občany, které tato problematika skutečně zajímá.

Diskuse na uvedené téma se uskuteční ve čtvrtek 17. března 2016 ve společenském sále Cyrilometodějské základní školy Brno na Lerchově 344/65 (naproti areálu kasáren). Začátek je v 18:00 hod, vstup do sálu bude možný od 17:45 hod.

Samotný areál bývalých kasáren pak bude pro veřejnost zpřístupněn ve stejný den, krátce před začátkem debaty od 16:00 do 18:00 hodin.

Debaty se za vedení městské části Brno-střed zúčastní starosta Martin Landa, místostarostka Michaela Dumbrovská, místostarostka Jasna Flamiková, radní pro výstavbu a  územní rozvoj Petr Bořecký  a radní pro legislativu a informatiku Svatopluk Bartík.

Rada městské části Brno-střed 25.ledna tohoto roku definitivně uzavřela situaci týkající se  pozemku bývalých kasáren v Lerchově ulici. Na základě doporučení vzešlých z právních analýz zkonstatovala absolutní neplatnost obou smluv s firmou Wilson Properity. Toto právní řešení se ukázalo jako jediné možné. Brno-střed nyní může s pozemky nakládat dle svého uvážení a brzy pro ně začne hledat správné využití.

Podle právních rozborů nenáleží developerské firmě Wilson Properity žádná náhrada případné škody či ušlého zisku. Radnice Městské části Brno-střed odeslala jednateli developera dopis s informací o neplatnosti smluv a také celý dosud zaplacený nájem ve výši 59 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že si pozemek developer nikdy nepřevzal do užívání, není tedy třeba, aby jej vracel a městská část s ním nyní může svobodně disponovat.

Historie této kauzy sahá do roku 2003, kdy město Brno získalo pozemek bezúplatně pod podmínkou nekomerčního využití. A však v září roku 2006, těsně před komunálními volbami, uzavřela tehdejší starostka Dagmar Hrubá k pozemkům nájemní smlouvu, kterou pronajala pozemek na 15 let za extrémně nevýhodnou cenu 1 Kč/m2/rok pro výstavbu multifunkčního domu s byty, prodejnami a garážemi. Dále podepsala rámcovou smlouvu o výstavbě, v níž se zavázala směnit půlhektarový pozemek bývalých kasáren za šestkrát menší pozemek pod prodejnou Brněnka a tuto pak na náklady městské části zbourat. Tímto mnohonásobně porušila zákon o obcích i Statut města Brna. Před rokem soud v pravomocném rozsudku konstatoval, že jde o zločiny zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku a uložil jí podmíněný trest.

Tisková zpráva

Štítky městská část, Brno-střed, pozemek, Martin Landa, Brno, stavba, Jasna Flamiková, Svatopluk Bartík, Dagmar Hrubá, Brněnka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta městské části Brno-střed zve k veřejné diskusi na téma využití bývalých kasáren  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.