Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně experti z úřadů a podniků trénují obranu proti hackerům

Obranu kritické informační infrastruktury státu před kybernetickými útoky trénují v Brně odborníci z úřadů a podniků. Tématem druhého cvičení Cyber Czech je mohutný hackerský útok na energetické provozy.

Cvičení je dvoudenní, dnes se účastníci zaškolují, seznamují se scénářem a hledají "díry" v systému, které by mohli hackeři využít. V úterý se obránci pustí do virtuálního boje s útočníky.

Dějištěm cvičení je polygon Masarykovy univerzity v Botanické ulici s uzavřeným počítačovým systémem. Scénář prověřuje nejen technické schopnosti účastníků, ale i takzvané měkké dovednosti, například schopnost spolupracovat, reagovat na média a řešit právní otázky. Cvičení umožňuje navodit reálné situace, ovšem bez rizika pro skutečnou kritickou infrastrukturu, uvedl Pavel Čeleda, který se na univerzitě věnuje problematice kybernetických hrozeb.

Polygon dnes navštívil také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), jenž se nedávno stal terčem hackerů. Web White Media publikoval pracovní i soukromé zprávy z jeho e-mailu. Nabourání schránky vyšetřuje policie. Sobotka kvůli kauze zadal audit bezpečnostních směrnic a postupů na úřadu vlády.

Poprvé se cvičení Cyber Czech organizované Národním bezpečnostním úřadem a Masarykovou univerzitou uskutečnilo v říjnu 2015, kdy si účastníci z ministerstev a dalších úřadů vyzkoušeli obranu simulované sítě jaderné elektrárny. "Byli jsme příjemně překvapeni úrovní expertů, kteří se toho cvičení zúčastnili," konstatoval dnes Jan Vykopal z univerzity. Tentokrát přizvali pořadatelé také odborníky ze společností, které spadají pod kritickou informační infrastrukturu, tedy například spravují důležité sítě.

Zapojila se třeba společnost ČEPS, která provozuje elektroenergetickou přenosovou soustavu. "Vnímáme, že riziko kybernetické hrozby se zvyšuje," uvedla za firmu mluvčí Barbora Peterová.

Kybernetické útoky jsou globální problém, obranu proti hackerům posilují státy i velké podniky. Hackeři působí celosvětově miliardové škody. Napadají bankovní databáze, kódy kreditních karet, ale zaměřují se také na duševní vlastnictví a data z průmyslu a byznysu. Mnohdy mají také politické cíle.

České ministerstvo obrany v únoru oznámilo, že plánuje pro vojáky vybudovat novou stacionární datovou síť, která bude odolná proti kybernetickým útokům. Stane se základním komunikačním prvkem pro systémy ozbrojených sil.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, hacker, kybernetický útok, Masarykova univerzita, Bohuslav Sobotka, ČSSD, Úřad vlády České republiky, Národní bezpečnostní úřad, Ministerstvo obrany České republiky, ČEPS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně experti z úřadů a podniků trénují obranu proti hackerům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.