Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Není svoboda jako svoboda. Na radnici Brno-střed dnes vlaje tibetská vlajka

Tibet - střecha světa. V minulosti býval královstvím, nyní je území okupováno Čínskou lidovou republikou. Na podporu této krásné oblasti v Asii se každoročně po celém světě vyvěšují 10. března tibetské vlajky. Smyslem je poukázat na utlačování lidských práv v této zemi.

Původně bojová zástava, nyní oficiálně vlajka tibetské exilové vlády, má zajímavou symboliku. Uprostřed se nachází zasněžená hora, za jejímž vrcholem vychází zářivé slunce. To má symbolizovat radost ze svobody, blahobytu a duchovního a materiálního štěstí všech živých bytostí v Tibetu. Šest původních kmenů, předků Tibeťanů, představují červené pásy na modré obloze.

Žluté lemování má také svůj význam. Představuje zlato jako symbol Buddhova učení. Na jedné ze stran však lemování chybí, je to důraz na otevřenost Tibetu vůči nebuddhistickému učení. Na hoře jsou dva sněžní lvi, kteří značí sjednocení duchovního a světského života. Drží dva drahokamy - horní reprezentuje Buddhu, dharmu a sanghu, dolní správné etické chování.

K této mezinárodní iniciativě, která vznikla v devadesátých letech minulého století a připomíná povstání v Lhase z roku 1959, se rok co rok připojuje více a více českých měst. Vůbec poprvé se k akci připojila před dvaceti lety čtyři česká města. Od té doby jejich počet strmě vzrůstá. Loni jich bylo už 697. A nezůstává pouze u radnic či městských a obecních úřadů. Zapojují se i některé školy.

Rada městské části Brno-střed vyvěšení tibetské vlajky schválila jednomyslně.

Autoři | Foto Brno - střed

Štítky Tibet, Tibetská vlajka, Brno-střed, Čína, Asie, Gautama Buddha, Lhasa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Není svoboda jako svoboda. Na radnici Brno-střed dnes vlaje tibetská vlajka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.