Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výbuch munice, který zranil muže z Poštorné, pravděpodobně nastal při neodborné demontáži

Devětatřicetiletý muž, jenž se ve středu v Břeclavi-Poštorné zranil při výbuchu, patrně těsně před explozí demontoval protiletadlovou střelu z války. Našel ji zřejmě v nedalekém Bořím lese, který je plný této staré munice. Muž je stále v péči lékařů.

Pyrotechnici našli v jeho garáži další starou munici. Za nedovolené ozbrojování mu nyní hrozí až pět let vězení, řekla mluvčí policie Kamila Haraštová.

Muž má vážně poraněné ruce. Jeho zranění zatím neumožnila kriminalistům jej vyslechnout. "S největší pravděpodobností si munici našel v Bořím lese a přinesl domů. Jeho rodina o tom nic nevěděla. Podrobnosti zatím neznáme," doplnila mluvčí. Muž demontoval střelu v garáži svého rodinného domu.

Boří les se nachází mezi Břeclaví a Valticemi. Za války v něm měli nacisté továrnu na výrobu střeliva Muna, kterou na jejím sklonku vyhodila Rudá armáda do povětří. Továrnu tím sice zničila, ale při explozi byly rozmetány tisíce granátů a nábojů do okolí. Municí tam bylo zamořeny stovky hektarů lesa.

Pozemky jsou ve správě státního podniku Lesy ČR, který nyní zajišťuje vyčištění prostoru od staré munice. Pyrotechnici v Bořím lese pracují od loňského podzimu a vyčištění lesa jim potrvá několik let.

Zdroj: ČTK

Štítky les, Poštorná, Rudá armáda, Lesy České republiky, Břeclav, Valtice, Muna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výbuch munice, který zranil  muže z Poštorné, pravděpodobně nastal při neodborné demontáži  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.