Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na hraničním přechodu v Mikulově začalo cvičení ke zvládání případné migrační vlny

Dvacítka běženců zadržená na hranici mezi Rakouskem a Českou republikou – to byl námět cvičení Vlna, které začalo v úterý 8. března 2016 na hraničním přechodu v Mikulově.

Cvičení má za úkol prověřit situaci, kdy by opět došlo k zavedení kontrol na státní hranici a kdy by větší množství migrantů přešlo z území Rakouska do České republiky.

Na našem území by v tomto případě vznikly improvizované hotspoty – registrační místa, kde by policisté provedli základní úkony. Důležité by bylo zjistit totožnost běženců, policisté by ji zjišťovali i pomocí otisků prstů, zjistili by, jestli už někde požádali o azyl nebo jestli tak hodlají učinit v České republice. Policisté během cvičení zadokumentují všechny osoby, jsou připraveny identifikační pásky s přidělenými čísly. Probíhá i osobní prohlídka na přítomnost zbraně. Všechny tyto úkony policisté provádějí na studentech střední policejní školy z Brna.

„Vítám realizaci cvičení VLNA na hranicích České republiky a Rakouska, Česká republika dává jasně najevo, že je bezpečnost státu i jeho občanů jednoznačnou prioritou. Naše státní hranice nebyla, není a nebude děravá jako řecký či italský ementál, evropské i české právo na hranici České republiky platí pro všechny bez výjimky,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Do dnešního cvičení na hranicích s Rakouskem se zapojilo celkem 200 policistů a 20 celníků. Podobné cvičení se uskutečnilo na hranicích Česka s Rakouskem už loni v září. Kromě policie se do něj tehdy zapojila i armáda. Loni se ukázalo, že je Česká republika na případný migrační nápor připravená. Ideálního času pro nasazení policie a armády, který činí pět hodin, se ale nepodařilo dosáhnout.

„Byl jsem jako předseda Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje informován o typových činnostech, které budou procvičovány a části cvičení se dnes na státní hranici s Rakouskem také zúčastním. Budu připraven k využití výsledků cvičení ve spolupráci Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje s bezpečnostními sbory České republiky. Informaci o jeho výsledcích také projedná ve středu Bezpečnostní rada Jihomoravského kraje,“ sdělil hejtman Michal Hašek.

Tisková zpráva

Štítky Česko, Rakousko, Mikulov, státní hranice, Jihomoravský kraj, Michal Hašek, Brno, hraniční přechod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hraničním přechodu v Mikulově začalo cvičení ke zvládání případné migrační vlny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.