Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně shánějí studenty vysokých škol jako řidiče tramvají

Brněnský dopravní podnik se chce do budoucna vyhnout nedostatku řidičů a zaměstnanců v technických profesích. Proto nyní inzeruje možnost dlouhodobé brigády pro vysokoškolské studenty starší 21 let, kteří budou moct v létě absolvovat kurzy řidičů tramvají.

Podobné brigády pro studenty vysokých škol se podniku už v minulosti osvědčily. Do budoucna by měli být vysokoškoláci potenciální zásobárnou vyzkoušených a kvalitních pracovníků, řekla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová. V současnosti má dopravní podnik 1400 řidičů všech trakcí.

Naposledy dopravní podnik pořádal obdobné kurzy před osmi lety, když potřeboval řidiče autobusů. Letos potřebuje více řidičů kvůli vyšším dopravním výkonům proti předchozím letům. "Kromě okamžité výpomoci však získává dopravní podnik i vysokoškoláky z technických oborů, kteří mají o dopravu zájem a na trhu je jich nedostatek. V minulosti se tito brigádníci osvědčili a řada z nich u nás našla uplatnění," uvedl generální ředitel Miloš Havránek.

Kromě podmínky vysokoškolského studia musí mít zájemci i řidičský průkaz, projdou také psychologickém testem a zdravotním vyšetřením. "Projít testy je obtížné a konkurence na trhu se zvyšuje díky přibývání pracovních míst. Proto chceme být připravení," řekla Lukšová.

Od února, kdy vstoupila v platnost nová kolektivní smlouva, se průměrný plat řidiče v dopravním podniku zvýšil na 27.500 korun. Někteří dopravci, zpravidla soukromí, si stěžují na nedostatek řidičů a velkou fluktuaci. S tím se zatím dopravní podnik nepotýká.

Celkem má dopravní podnik 2700 zaměstnanců, řidičů je tedy o něco více než polovina. Z toho 631 je autobusových, 266 trolejbusových a 510 tramvajových, jejich průměrný věk je 46 let.

Štítky Brno, dopravní společnost, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně shánějí studenty vysokých škol jako řidiče tramvají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.