Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zadeh: Policie, žaloba a soudy se chovají jako zločinecká skupina

Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh, který je podezřelý z rozsáhlých daňových úniků se škodou 2,5 miliardy korun, tvrdí, že je nevinný a policie, státní zástupci i soudy v jeho kauze postupují jako organizovaná zločinecká skupina.

Na tiskové konferenci Zadeh oznámil, že podal trestní oznámení na žalobce Jiřího Kadlece, Aleše Sosíka a brněnského soudce Aleše Novotného. Právě ten by se měl začít v úterý zabývat u Krajského soudu v Brně kauzou daňových úniků při dovozu pohonných hmot, v níž Zadehovi hrozí až 13 let vězení. Jeho advokáti v souvislosti s případem úniků a kvůli sporům ohledně Zadehovy vazby podali dvě ústavní stížnosti.

Zadeh by měl stanout před soudem s dalšími 14 obviněnými. Podle spisu v letech 2012 a 2013 přivezli do ČR stovky milionů litrů paliva ze Slovinska a Německa a šidili stát na daních pomocí falešných daňových přiznání. Vše podle výsledků vyšetřování organizoval Zadeh. Své pochybení odmítá, ale nemá vysvětlení, proč skončil mezi obžalovanými. "Sám hledám odpovědi a jsem zvědavý na závěry soudu," řekl ČTK.

Do trestné činnosti se podle policie zapojilo nejméně 65 obchodních společností. Zadeh tvrdí, že pouze půjčil známým peníze na podnikání a pak je chtěl zpět. Řekl, že o podvodech neví. Deset spoluobviněných v kauze podle svých slov nezná.

Dnes, tedy den před zahájením procesu, uspořádal v brněnském hotelu Barceló tiskovou konferenci, na níž uvedl, že při objasňování jeho kauzy mu bylo zabráněno nahlížet do spisů, byly v nich údajně "účelově vytvořené falešné záznamy" a prý z nich zmizely desítky šanonů s písemnostmi. Zadeh má pochybnosti o osudu 21 šanonů ze spisu, z nichž podle něj část zmizela nebo s nimi mohlo být neoprávněně nakládáno. Ty byly údajně jen použity k tomu, aby byl držen ve vazbě. Strávil v ní 22 měsíců, o čemž Zadeh hovoří jako o "protiprávním dvouletém únosu".

Jeho advokáti upozorňují na údajné prodlevy při vyřizování Zadehových žádostí o propuštění na kauci. "V dubnu 2015 řekl soudce Novotný, že kauce je možná a trvalo pak dalších deset měsíců, než byla stanovena. Soud se má ale v těchto věcech řídit zásadou jednat rychle. Každý den ve vazbě je důležitý," řekla dnes novinářům Zadehova obhájkyně Alena Kojzarová. Žalobci podle něj dělali vše proto, aby vytvořili zdání, že vede organizovanou skupinu podvodníků s palivy a pak jej udrželi ve vazbě.

Z vazby byl propuštěn na kauci 150 milionů Kč. Zadeha přímo ve vězení při propuštění na kauci zatkla policie. Podle předsedy Spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun Johna Boka je to v rozporu se zákonem, protože Zadeha měla hlídka zadržet až po propuštění a opuštění věznice v Brně-Bohunicích. Učinila tak na základě mezinárodního zatykače vydaného na Zadeha Íránem kvůli jeho někdejšímu obchodnímu sporu v Dubaji. Soud později potvrdil, že ČR své občany do Íránu nevydává.

"Celý případ je řetězec opakovaných zrůdností v oblasti porušování zákona. Jednání obou státních zástupců i soudce je zločin," uvedl Bok. Zadehův advokát Jan Vučka novinářům řekl, že podle jeho právního názoru byly údajné důkazy a podklady v kauze údajných daňových úniků pořízeny policií neoprávněně a brněnský krajský soud by je měl uznat jako nepřípustné pro jednání.

Brněnský krajský státní zástupce Jan Sladký Zadehovy výhrady nekomentoval. "Je právem každého podat trestní oznámení. Podrobnosti tohoto (v kauze Zadeh) neznám," řekl ČTK. Podle jeho informací patrně vede Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve věci postupu žalobců přezkumné řízení.

Do kauzy se vložila již i Unie obhájců ČR, která zaslala nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi dopis s upozorněním "na možný nezákonný postup orgánů činných v trestním řízení a s podnětem k dohledovému prošetření tohoto postupu". Z vyjádření unie vyplývá, že Zadehovo zadržení ve vězení považuje za protiprávní.

Zdroj: ČTK

Štítky policie, Shahram Abdullah Zadeh, státní zástupce, daňový únik, Ondřej Kadlec, Česko, Krajský soud v Brně, John Bok, Írán, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zadeh: Policie, žaloba a soudy se chovají jako zločinecká skupina  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.