Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kotlíkové dotace vzbudily zájem. Ve druhém kole je připraveno 50 milionů

Osmdesát milionů korun, které rozděloval Jihomoravský kraj na tzv. kotlíkové dotace, vyčerpali žadatelé během necelého měsíce. Celkem pracovníci úřadu přijali více než 900 žádostí o dotace od fyzických osob na výměnu stávajících kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za nové nízkoemisní zdroje.

Zájem nás mile překvapil. Věřím, že Jihomoravané budou mít stejně velký zájem i při vyhlášení druhého kola krajské výzvy. Původně jsme druhé kolo plánovali na konec letošního roku, budu v nejbližších dnech jednat s ministrem životního prostředí Brabcem o možnosti urychlení s ohledem na velký zájem Jihomoravanů o kotlíkové dotace,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Ve druhém kole výzvy je připraveno 50 milionů korun.

Jak sdělil, největší zájem o dotace projevili lidé z jihu Moravy hned první den, kdy se zaregistrovalo přes tři sta zájemců. „Pak zájem klesal, ale každý den jsme přijímali nové a nové žádosti. Příjem žádostí jsme ukončili 12. února z důvodu vyčerpání 80 milionové alokace,“ doplnil hejtman s tím, že nejvíce přišlo žádostí na kotel na biomasu (309), dále na kondenzační kotel na plyn (201), kombinovaný kotel - uhlí/biomasa (114), o tepelné čerpadlo projevilo zájem 101 lidí a o kotel na uhlí 63 zájemců.

Co se týče míst trvalého pobytu, odkud lidé nejvíce žádali o dotace, jedná se na prvním místě o Boskovice, odkud přišlo 130 žádostí, dále je to Blansko, kde zájem projevilo přes 80 lidí, následuje Tišnov s téměř 80 žádostmi,“ vyjmenoval hejtman. Značnému zájmu také pomohly informační semináře, které se uskutečnily v 7 městech.

Nejvíce kotlů si však chtějí lidé vyměnit v Brně (20), dále pak v Boskovicích (17) a Lomnici (13).

První žádosti bude Rada Jihomoravského kraje projednávat už na březnových zasedáních. V případě schválení bude s úspěšnými žadateli uzavřena smlouva o poskytnutí dotace. K výměně kotle pak musí dojít do 6 měsíců od uzavření smlouvy, nejpozději však do 31. října 2016,“ uvedl hejtman.

Tisková zpráva

 

 

Štítky dotace, Jihomoravský kraj, Richard Brabec, Michal Hašek, Boskovice, Morava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kotlíkové dotace vzbudily zájem. Ve druhém kole je připraveno 50 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.