Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Příští týden bude na hvězdárně ve znamení meteorologie

Jak se vlastně předpovídá počasí? Co v Brně dýcháme? Skutečně v okolní krajině mizí voda? Jaké extrémy jsme zaznamenali v našem městě? To a mnohem více se dozvíte o meteorologickém týdnu, který pro vás připravuje Hvězdárna a planetárium Brno s brněnskou pobočkou Českého hydrometeorologického ústavu.

Je zřejmé, že klimatické změny, které v současnosti prožíváme, mají dopad na náš každodenní život. Nejde jen o lokální dostatek anebo naopak nedostatek vody. Změny počasí ve světě totiž spouští i migrační vlny. "Jsem proto rád, že můžeme naše prostory nabídnout brněnské pobočce Českého hydrometeorologického ústavu k prezentaci toho nejzajímavějšího, co se kolem studia počasí děje," říká Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Počasí nás doprovází neustále, ale ne vždy si to uvědomujeme. V posledních letech se častěji projevují extrémy počasí, ale od meteorologů se očekává, že průběh počasí budou předpovídat co nejpřesněji. Svým způsobem je toto očekávání pochopitelné, ale není to až tak jednoduché. "Cyklus našich přednášek by měl přiblížit činnosti Českého hydrometeorologického ústavu, tedy nejen meteorologů, ale i hydrologů a pracovníků čistoty ovzduší. Přijďte si poslechnout, jak probíhají meteorologická měření, jak se předpovídá počasí, ale také proč hovoříme o změně klimatu, jak je to s povodněmi, ale také jaké máme v Brně ovzduší. Těšíme se na diskusi s Vámi," dodává Jaroslav Rožnovský, ředitel pobočky Brno Českého hydrometeorologického ústavu

Přednáškový cyklus

Od pondělí 14. března do pátku 18. března – vždy od 18.30 – zazní v přednáškovém sále Hvězdárny a planetária Brno tyto přednášky. Na každou z nich naváže mimořádná projekce představení Země v pohybu v sále digitálního planetária (jako součást vstupného).

14. března 2016 v 18.30
Gregor Mendel byl meteorologem. Jak probíhají meteorologická měření?
RNDr. Ing. Jaroslav Rožnovský, CSc., ředitel pobočky Brno ČHMÚ
Svět skládá poklonu G. Mendelovi za jeho genetické objevy. Ne všichni ví, že sám G. Mendel se považoval za meteorologa a jeho záznamy máme dokonce v archivu. Jak se vyvíjelo meteorologické pozorování a jaké má zásady? V čem je úskalí vlastních měření? Kde najdete nejvíce meteorologických informací?

15. března 2016 v 18.30
O předpovědi počasí
Mgr. Peter Münster, vedoucí regionálního předpovědního pracoviště pobočky Brno ČHMÚ
Předpovědět přesné chování atmosféry není možné, snažíme se co nejvíce přiblížit. Jak meteorolog pracuje s daty? A co nám vlastně říkají předpovědi počasí? Pokud chceme správně chápat odborně podané informace, musíme se podívat pod pokličky v prognózní kuchyni a pochopit, co možné je a co ne.

16. března 2016 v 18.30
Voda v naší krajině

Ing. Eva Soukalová, CSc., vedoucí odd. hydrologie pobočky Brno ČHMÚ
Česká krajina není zcela připravena na stávající i budoucí výkyvy srážkové činnosti, změny sezonního chodu povodní a stále častější projevy hydrologického sucha. Hydrologická pozorování povrchových vod a podzemních vod na některých stanicích dosahují 100 let. Představíme si povodně a sucha, které se vyskytly v posledních letech a také jejich příčiny a výskyt v podzemních i povrchových vodách.

17. března 2016 v 18.30
Změna klimatu aneb o kritických 2 °C. Budeme mít povodně i sucho?

RNDr. Ing. Jaroslav Rožnovský, CSc., ředitel pobočky Brno ČHMÚ
Rozumíme si dobře, kdy se uvádí změny klimatu a změna klimatu? V čem je rozdílné podnebí měst? Co obsahuje poslední zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu a jak na podnebí působíme? Byla jednání v Paříži úspěšná nebo ne? Jaké jsou možné dopady změny podnebí ČR na naši krajinu a náš život?

18. března 2016 v 18.30
Brňané, víte, co dýcháte?

Mgr. Robert Skeřil, PhD., vedoucí odd. ochrany čistoty ovzduší pobočky Brno ČHMÚ
Jaká byla kvalita ovzduší v Brně v posledních letech? Popíšeme si dynamiku výskytu nejdůležitějších škodlivin a také jejich zdroje. Současně nesmíme opomenout vliv meteorologických podmínek na kvalitu ovzduší a výskyt mimořádných situací. A kde vlastně jsou k nalezení informace o kvalitě ovzduší?

Představení Země v pohybu

Představte si Zemi jako důmyslný stroj poháněný Sluncem. Bohužel k němu chybí návod na použití. Jak tedy vlastně pracuje? Co se uvnitř tohoto složitého soukolí, pojmenovaného planeta Země, vlastně odehrává? A proč je Země tak vhodná pro život?

Prozkoumejte zemské klima – komplikovaný systém ovlivňující všechny živé organismy. Podívejte se na vzdušné proudy, oceány i síly, díky nimž je tato Země v pohybu. Zkusme odhadnout budoucnost našeho domova, jediné ve vesmíru známé obydlené planety.

Pořad Země v pohybu pochází z dílny společnosti Spitz a s úspěchem se promítá ve více než stovce digitálních planetárií celého světa. České znění namluvil Petr Štěpán. Třicetiminutová projekce bude následovat po každé z přednášek.

Tisková zpráva

Štítky Brno, Český hydrometeorologický ústav, Země, klimatické změny, Hvězdárna a planetárium Brno, vzduch, povodeň, Gregor Mendel, Petr Štěpán, Paříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příští týden bude na hvězdárně ve znamení meteorologie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.