Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně se poprvé uskuteční Mendelův den, připojí se další země

V Brně se bude 8. března poprvé slavit Mendelův den, který má připomínat odkaz vědce a zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela. Uskuteční se při 150. výročí zveřejnění Mendelovy práce v tisku, řekl dnes novinářům vedoucí interaktivní expozice Mendelianum v Moravském zemském muzeu v Brně Jiří Sekerák.

Právě v Mendelianu, které Mendelův odkaz připomíná, bude zdarma přednáška, výstava a program pro laiky i odborníky. Příchozí se seznámí s osobností vědce a jeho pokusy. Do akce se zapojila i zahraniční města Vídeň, Tokio, Tucson a Sydney.

Část programu je pro středoškoláky, část pro vysokoškoláky a menší část také pro odbornou veřejnost. "Zájemci se dostanou do laboratoří a jsou pro ně připravené interaktivní programy, kterými je bude provázet Mendelův zelený hrášek. Chybět nebudou ani novinky v Mendelianu a knižní novinky Mendelovy rostliny nebo Stezka Mendelovým Brnem. Představíme také novou bakterii, která se jmenuje po Mendelovi," uvedla jedna z iniciátorek akce a odborná garantka Mendeliana Eva Matalová. Poté se v 16:00 uskuteční slavnostní zahájení výstavy, která až do konce března přiblíží Mendelův význam, akci Mendelův den i novinky Mendeliana.

Myšlenka na založení tradice Mendelova dne vyplynula z diskuze na loňské konferenci, která se konala u příležitosti 150. výročí Mendelovy přednášky v Brně. Podle Sekeráka totiž Mendel o svých významných objevech v genetice přednášel v Brně 8. února a 8. března roku 1865, o rok později pak jeho objevitelská práce vyšla v časopise brněnského Přírodozkumného spolku, který byl rozeslán do celého světa.

První Mendelův den pak připadl na 150. výročí prezentace v tisku, avšak na den jeho druhé brněnské přednášky. Do akce se zapojila i další města z různých světadílů. Z Evropy je to Vídeň, kde se uskuteční komentovaná prohlídka Mendelovy Vídně s dalším doprovodným programem. V americkém Tucsonu bude prezentace absolventského interdisciplinárního programu neurogenetiky a prezentace držitelů Mendelovy medaile. O Mendelovi budou vyprávět odborníci i v Sydney a v Tokiu se uskuteční o Mendelovi výstava.

Mendel se narodil v Hynčičích a zemřel v Brně, kde působil. V 19. století učinil významné objevy na poli genetiky a také v oblasti základních zákonů dědičnosti.

Zdroj: ČTK

Štítky Gregor Mendel, Brno, genetika, Vídeň, výstava, přednáška, Moravské zemské muzeum, Tokio, Sydney, Tucson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se poprvé uskuteční Mendelův den, připojí se další země  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.