Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Brně startuje Maraton s roztroušenou sklerózou. Podpoří nemocné cvičením

Desítky lidí z Brna a okolí se za dva dny převlečou do sportovního, obují tenisky a vyrazí do tělocvičny Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity (FSpS MU). V pátek se tak připojí k 24hodinovému celorepublikovému Maratonu s roztroušenou sklerózou – MaRS 2016.

Cvičit budou nejenom pacienti s roztroušenou sklerózou, ale také jejich přátelé, příbuzní, fyzioterapeuti, či studenti MU. Akci organizuje Nadační fond IMPULS.

MaRS má za úkol upozornit nejenom na samotnou nemoc, ale především na to, že pohyb pacientům s roztroušenou sklerózou prospívá. Letos vyzdvihne i důležitost zdravého životního stylu. V Brně začnou lidé cvičit v kruhovém tréninku v pátek 4. března od 18.30 hodin a skončí až po téměř 12 hodinách 5. března v 18.00 hodin. Při cvičení se Brno spojí prostřednictvím Skype s ostatními zúčastněnými městy a předá tak pomyslný štafetový kolík.

Rozhodli jsme se navýšit počet hodin v rámci MaRSu z loňských 2 na 12 hodin. S nočním cvičením nám pomohou studenti lékařské fakulty, studenti FSpS a další studenti MU. Kromě kruhového tréninku nabídneme účastníkům maratonu posilovnu, kde si mohou vyzkoušet cviky pod dohledem fyzioterapeuta,“ uvedl Ondřej Kolařík, vedoucí fyzioterapeut LF MU a FN Brno a organizátor akce v Brně. „Letos poprvé nabídneme pacientům s roztroušenou sklerózou (RS) test stability. Pokud se u nich objeví poruchy schopnosti rovnováhy a držení těla, mohou se rovnou poradit o možnosti rehabilitace slabších míst,“ dodal Kolařík.

Podle MUDr. Michala Dufka z RS Centra při neurologické klinice FN u Sv. Anny je léčba pohybem nedílnou součástí terapie pacientů s roztroušenou sklerózou. „Společně s biologickou léčbou zásadně oddaluje vzplanutí nemoci a mírní její příznaky. Akce typu cvičební maraton velice vítáme, protože vyburcují k pohybu a setkávání. Většinou však lidé, kteří byli aktivní před tím, než onemocněli, s aktivitami pokračují nadále - navzdory nemoci a naopak pasivní lidé po vzplanutí nemoci zůstávají i nadále v nečinnosti, “ řekl MUDr. Michal Dufek, z RS Centra při neurologické klinice FN u Sv. Anny. Jak dále uvedl, na jihu Moravě je přibližně 2000 lidí s RS a biologickou léčbu dostává kolem 40 % z nich.

MaRSu se letos kromě Brna účastní lidé z Prahy, Teplic, Českých Budějovic, Hradce Králové, Jihlavy, Karlových Varů, Kyjova, Liberce, Nového Boru, Olomouce, Ostravy, Plzně, Poděbrad, Ústí nad Orlicí, Mostu, Uherského Hradiště, Velkých Losin, Žďáru nad Sázavou, Žirče u Dvora Králové n. L., ze zahraničí budou cvičit týmy ze slovenských Piešťan, francouzského Rennes a švýcarského Valens. Stejně jako v ostatních městech bude v Brně vstupné na akci dobrovolné a případný výtěžek poputuje na nákup rehabilitačních pomůcek.

O roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. V současné době v tuzemsku podstupuje biologickou léčbu přibližně 9 000 nemocných s RS.  

Na celém světě RS trpí 2,5 miliónů nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 17 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz.

Tisková zpráva

Štítky Brno, roztroušená skleróza, nemoc, Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity, pacient, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, Fakultní nemocnice Brno, Skype, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně startuje Maraton s roztroušenou sklerózou. Podpoří nemocné cvičením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.