Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vědci v CEITECu získali nejmodernější elektronové mikroskopy

Čeští vědci budou moci díky brněnskému výzkumnému centru pracovat s nejmodernějšími elektronovými mikroskopy na trhu. Laboratoře CEITECu VUT se rozrostou o tři špičkové přístroje a vytvoří tak nejmodernější technologické zázemí v Česku. Celková hodnota investice přesahuje 121 milionů korun.

Mikroskopy neměly do laboratoří CEITECu VUT dlouhou cestu, dva z nich byly dokonce vyrobeny přímo v brněnském technologickém centru firmy FEI na Černovické terase. „Česká republika není úplně typickou zemí, kam posíláme naše mikroskopy. V porovnání s exportem tvoří necelých pět procent. O to větší mám radost, že naše přístroje budou pomáhat vědeckým cílům brněnských odborníků,“ uvedl Jiří Očadlík, generální ředitel firmy FEI, která je největším exportérem Jihomoravského kraje.

Dodané mikroskopy, které využívají při práci se vzorkem různých zobrazovacích metod, jsou nejvyššími modely v daných kategoriích. Výroba nejvýkonnějšího z nich trvala jeden rok a jejich instalace si vyžádala náročné stavební úpravy.

V loňském roce se podařilo úspěšně vybavit Laboratoř kryo-elektronové mikroskopie CEITEC MU a Brno se tak stává velice významným vědeckým centrem pro elektronovou mikroskopii, které v Česku nemá konkurenci. Obdobně vybavené laboratoře co do škály možností bychom hledali nejblíže například v Centru Ernsta Rusky v Německu, které je zároveň evropskou špičkou,“ uvedl vedoucí sdílené Laboratoře strukturní analýzy CEITEC VUT Ondřej Man.

Mikroskopy jsou instalovány ve sdílené Laboratoři strukturní analýzy CEITECu VUT, kde je budou využívat vědci nejen z centra CEITEC, ale budou zpřístupněny i vědeckým pracovníkům a studentům z ostatních institucí a firem. Zařízení umožní vědcům komplexní práci se vzorky, tedy nejen pozorovat jejich povrch, ale v malých objemech i vnitřní strukturu vzorků, zjišťovat jejich chemické složení a další vlastnosti. Elektronové mikroskopy jsou nezbytné pro pozorování například tenkých magnetických multivrstev, nanokrystalické keramiky, nástřiků a v mnoha dalších aplikacích, kdy je nutné dosáhnout rozlišení v řádu jednotek až setin nanometru. Využívají se tak zejména pro vývoj nových materiálů a povrchových úprav ve strojírenství, mikroelektronice a mnoha dalších oborech.

Již nyní má CEITEC VUT navázanou spolupráci napříč evropskými institucemi a nové přístroje brněnským vědcům pomohou při zapojování do dalších evropských projektů. Zdejší vědci se tak stanou rovnocennými partnery špičkově vybaveným vědeckým pracovištím nejen v Evropě ale i ve světě.

Tisková zpráva

Štítky elektronový mikroskop, Česko, Černovická terasa, Jihomoravský kraj, CEITEC, Německo, Evropa, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci v CEITECu získali nejmodernější elektronové mikroskopy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.