Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Česku se objevily první případy viru zika

V Česku se objevily první dva případy viru zika. To dnes řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Virus se spojuje s narozením dětí s malými hlavami a málo vyvinutým mozkem v Latinské Americe. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila kvůli viru zika celosvětový stav nouze.

Virus přenáší komár, který v Česku nežije. Nemoc se podobá chřipce, lék na ni není. Mezi lidmi se šíří zřejmě z matky na plod, možná i pohlavním stykem.

Ministerstvo zdravotnictví oznámí další informace na tiskové konferenci v 11:00. Zúčastní se jí zástupci Nemocnice Na Bulovce, kde je klinika infekčních a tropických nemocí.

Virus byl poprvé zaznamenán již v roce 1947 v Ugandě, aktuální nákaza se objevila loni na podzim v Brazílii. Později se rozšířila do dalších latinskoamerických zemí, a následně i do Evropy. Všichni pacienti se ale nakazili v Latinské Americe.

Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta ve středu oznámil, že základní informace o nákaze virem zika a postupu při podezření na ni dostala všechna zdravotnická zařízení v Česku. Virus představuje problém hlavně u těhotných žen. Bylo zaznamenáno, že virus zastavuje růst mozku plodu. Lékaři ale upozorňují, že poškození mozku lidských plodů v souvislosti s virem zika nebyla dosud potvrzena klinickou studií.

České ministerstvo zahraničí již v prosinci varovalo před výskytem viru v Brazílii a Kolumbii, později upozornění rozšířilo na celý region Latinské Ameriky. Českým občanům v této oblasti úřady doporučily chránit se před bodnutím hmyzu a těhotné či ženy, které se chystají otěhotnět, by do zemí Latinské Ameriky vůbec neměly cestovat.

Zdroj ČTK

Štítky Česko, virus, zika virus, Světová zdravotnická organizace, Latinská Amerika, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Brazílie, Nemocnice Na Bulovce, Vladimír Valenta, Uganda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku se objevily první případy viru zika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.