Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Masarykův onkologický ústav otevřel nové Centrum fotonové terapie

Masarykův onkologický ústav v Brně dnes otevřel Centrum fotonové terapie pro bezpečnější a rychlejší ozáření pacientů s nádory. Vzniklo pořízením dvou nejmodernějších lineárních urychlovačů za 200 milionů korun a vybudováním dvou ozařoven pro tyto přístroje za 55 milionů.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) při slavnostním otevření řekl, že jedinečnost nově pořízených přístrojů spočívá v tom, že mají na milimetry přesnou schopnost ozářit nádor a minimalizují poškození okolních zdravých tkání. "Tím se zvyšuje bezpečnost léčby a je díky tomu možné vysoce konformně ozařovat dětské pacienty s minimalizací účinku radioterapie," uvedl Němeček. Urychlovače podle něj dokážou také automaticky přizpůsobit techniku ozařování například podle dýchacích pohybů pacienta, což je významný posun v kvalitě a šetrnosti.

Oba přístroje jsou stejné. "Jsou pro nádory běžného typu, jako nádory plic, mozku, konečníku, gynekologické nádory. Ale jsou přizpůsobené také pro radiochirurgické výkony malých objemů u mozku, plic nebo prostaty," řekl přednosta Kliniky radiační onkologie MOU Pavel Šlampa. Podle něj spustí nové přístroje provoz v dubnu. Jeden je schopný za den ozářit ve dvousměnném provozu kolem 70 pacientů.

Podle ředitele Masarykova onkologického ústavu Jana Žaloudíka zaplatil ústav 55 milionů za nové ozařovny a 60 milionů za lineární urychlovače, zbylých 140 milionů bylo z Evropské unie.

Masarykův onkologický ústav v Brně je specializovaným onkologickým centrem s nadregionální působností. V ústavu jsou soustředěny všechny nezbytné medicínské obory pro zajištění komplexní onkologické péče, která zahrnuje prevenci, epidemiologii, diagnostiku, jednotlivé modality protinádorové léčby i rehabilitaci. Ročně je v ústavu hospitalizováno téměř 10 000 pacientů a v ambulancích ošetřeno na 200 000 lidí.

Zdroj: ČTK, Jihomoravský kraj

Štítky Masarykův onkologický ústav, rakovina, pacient, Brno, Svatopluk Němeček, ČSSD, Evropská unie, Jan Žaloudík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykův onkologický ústav otevřel nové Centrum fotonové terapie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.