Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nutnou rekonstrukci kina Art komplikuje nález azbestu

Město Brno nyní dokončuje přípravu na nutnou rekonstrukci funkcionalistického kina Art, zejména jeho vnějšího pláště, a výměnu oken a dveří. Tato rekonstrukce měla proběhnout letos v létě, vyčleněno na ni bylo 8,1 milionů korun.

Situaci bohužel včera zkomplikovalo potvrzení akreditované laboratoře, že v konstrukci domu se nachází azbest. Tuto komplikaci nyní město Brno řeší s Turistickým informačním centrem jako provozovatelem kina Art a s dalšími nájemci, kteří byli informováni během dneška,“ uvedl náměstek brněnského primátora Richard Mrázek odpovědný za investice.

Přítomnost azbestu byla zjištěna při stavebně-technickém průzkumu. Vzhledem k tomu, že významnější stavební úpravy budovy se dělaly v době, kdy se jako stavební materiál používal právě azbest, zaměřila se předprojektová příprava i na toto riziko.

Budova je nyní bezpečná, kino i další nebytové prostory proto mohou zůstat v provozu. Azbest je totiž nebezpečný ve chvíli, kdy se kvůli stavebním pracím mohou jeho vlákna uvolňovat do okolí. To se při běžném užívání budovy neděje.

Přítomnost azbestu bude znamenat přijetí rozsáhlých opatření zejména v průběhu demoličních prací. Před zahájením prací bude muset jejich zhotovitel zpracovat technologický postup jejich provádění a předložit ho příslušné hygienické stanici k posouzení. Ta rozhodne o schválení předloženého technologického postupu a určí podmínky realizace. O dalším postupu bude město Brno následně informovat.

Likvidaci azbestového odpadu musí provádět odborná firma, oprávněná k nakládání s nebezpečnými odpady a pracující v souladu s platnou legislativou. Firma musí být vybavena nezbytnými technickými prostředky a zařízením k omezení expozice vlastních zaměstnanců i ochraně okolního prostředí.

  • Azbest je technický název skupiny minerálů dělitelných na jemná vlákna. Azbest se nejintenzivněji používal v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století, a to především pro výrobu stavebních materiálů, a běžně se používal ještě v devadesátých letech 20. století.
  • Azbest zabudovaný ve stavbách je minimálně nebezpečný, pokud nemůže uvolňovat do vzduchu svá vlákna. K uvolňování zdraví nebezpečných vláken dochází až při jeho mechanickém narušení (např. při vrtání, řezání či lámání). Největší riziko proto hrozí především při demolicích nebo rekonstrukcích objektů, ve kterých byly výrobky s obsahem azbestu použity.

Tisková zpráva

Štítky rekonstrukce, kino, azbest, Brno, Richard Mrázek, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nutnou rekonstrukci kina Art komplikuje nález azbestu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.