Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sobotka potrestaný za vraždu Tofla podal ústavní stížnost

Radek Sobotka potrestaný za vraždu někdejšího policisty Michala Tofla podal ústavní stížnost. Odpykává si trest 19 let vězení. Koncem loňského roku verdikt potvrdil Nejvyšší soud. Stížnost, jejíž podání je patrné z justičních databází, představuje poslední mimořádný opravný prostředek.

Tofl údajně vedl na jihu Moravy gang, který vydíral podnikatele. Jeho zastřelení si podle pravomocného verdiktu objednal u Sobotky prostřednictvím komplice Tomáše Trkana podnikatel Petr Pavel Bezděkovský, s nímž měl bývalý policista údajně finanční spory. Bezděkovský spáchal ve vazbě sebevraždu. Trkan si má také odpykat 19 let.

Argumentace ústavní stížnosti není známá. Nicméně v dovolání k Nejvyššímu soudu Sobotka neúspěšně poukazoval na údajné nedostatky v dokazování. "To, že obviněný nesouhlasí se skutkovými zjištěními soudů, že se neztotožňuje se způsobem, jímž soudy hodnotily důkazy, není dovolacím důvodem," reagoval tehdy Nejvyšší soud.

Tofl zemřel 14. června 2010 před svým rodinným domem v Brně-Žebětíně, když se vracel v noci autem domů. Vůz po střelbě ze samopalu narazil do veřejného osvětlení. Jedna střela zasáhla Tofla do břicha a vykrvácel. Sobotka už dříve vypověděl, že s Trkanem vzali zakázku za 200.000 korun za rozstřílení auta. O vraždě se prý zpočátku nemluvilo, řidiče měli jen zastrašit. Nakonec zřejmě dostali pouze 50.000 korun. Podle pravomocného verdiktu střely mířily na přední sklo a dveře na straně řidiče, takže útočníci museli vědět, že Tofla mohou smrtelně zranit.

Vražda bývalého vyšetřovatele přivedla policisty na stopu takzvaného Toflova gangu. Skupina bývalých policistů a jejich kompliců se podle obžaloby dopustila ve dvou desítkách případů vydírání podnikatelů na jižní Moravě. Nabízeli jim, že za úplatek vyřeší jejich problémy se zákonem nebo zastaví smyšlenou kauzu. Dostali tresty do tří do devíti let vězení. Nejvyšší soud v prosinci obdržel dovolání deseti aktérů případu. Zatím o nich nerozhodl.

Zdroj: ČTK

Štítky vražda, ústavní stížnost, nejvyšší soud, Petr Pavel, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobotka potrestaný za vraždu Tofla podal ústavní stížnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.