Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vitásková dostala za kauzu solárních elektráren v Chomutově 8,5 roku vězení

Brněnský krajský soud nepravomocně poslal na 8,5 roku do vězení s ostrahou předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou za to, že dvě solární elektrárny v Chomutově dostaly od úřadu neoprávněně licence pro provoz.

Protože jim byly uděleny v roce 2010, získali jejich majitelé výhodnou výkupní cenu za elektrickou energii ze solárních elektráren dodanou do veřejné sítě. Vitásková podle soudu vytvořila podmínky, aby mohly zůstat v provozu. Své pochybení v minulosti ostře opakovaně odmítla. Elektrárny patří synům miliardáře a podnikatele ve strojírenském průmyslu Zdeňka Zemka staršího. V kauze bylo deset obžalovaných.

Vitáskové a dalším sedmi dnes soud udělil tresty v rozmezí 5,5 až do 8,5 let vězení a také vysoké pokuty. Jednání u někdejšího šéfa odboru licencí ERÚ Luďka Pražáka bylo vyloučeno k samostatnému projednání. U bývalé úřednice ERÚ Ilony Florianové soud upustil od potrestání. Vitásková se vynesení rozsudku neúčastnila, ale oznámila, že se proti rozsudku odvolá. V žádném případě nehodlá rezignovat. Na verdikt se přišel podívat otec bratrů Zemků - podnikatel Zdeněk Zemek starší.

Rozsudek je nepravomocný. V případě, že bude Vitásková odsouzena pravomocně, skončí v čele Energetického regulačního úřadu bez ohledu na současný spor o to, jestli spadá pod zákon o státní službě. Podle energetického zákona totiž pravomocným odsouzením za úmyslný trestný čin (nebo nedbalostní, který souvisí s výkonem veřejné funkce) přestane splňovat podmínky, které tento zákon stanoví pro předsedu ERÚ.

Soudce Aleš Novotný uvedl, že elektrárny Saša-sun a Zdeněk-sun v Chomutově obdržely licence neoprávněně, a to na základě falešných revizních zpráv. Vitásková pak zastavila jednání o obnově správního řízení o udělení licence, v němž mohli Zemkové o tato povolení přijít. Podle policie dosud kvůli tomu vznikla státu škoda 300 milionů korun. Za 20 let provozu obou elektráren mohla podle spisu dosáhnout dvou miliard korun.

Elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun si nechali postavit bratři Zemkové. Provozní technici Vladimír Čimpera, Jan Hudeček a také Jaroslav Krym jim k tomu vystavili koncem roku 2010 potvrzení a později revizní technické zprávy, z nichž vyplývalo, že obě zařízení jsou dostavěná a schopná provozu. Podle soudce Aleše Novotného ale věděli, že nejsou dokončena a jsou ve výstavbě.

Další technik Karel Šupina vytvořil podle soudu falešné revizní zprávy k provozuschopnosti elektráren; na těch starých údajně přepsal pouze datum. Soudce zdůraznil, že na ERÚ se pak sešly téměř shodné zprávy; původní a padělané i se stejnými chybami Čimpery ohledně délky kabeláže a hodnoty odporu.

Úřednice ERÚ Florianová pak v poslední den roku 2010 tyto chyby nezjistila, doklady zaevidovala a po jednání se svým nadřízeným Luďkem Pražákem licence vydala. Pražákův případ byl kvůli jeho nemoci vyloučen k samostatnému projednání.

Následně Zemkům hrozilo, že o licence přijdou. Jenže tehdejší vedoucí odboru licenci ERÚ Michaela Schneiderová doporučila šéfce ERÚ Vitáskové, aby zastavila řízení, v němž by se opět jednalo o licencích pro Chomutov, což Vitásková učinila. Podle soudce to udělala za situace, kdy věděla, že jsou pochybnosti o pravosti revizních zpráv a s vědomím, že Schneidrová udržovala v minulosti přátelské vztahy s miliardářem Zemkem starším.      

Každý z bratrů Zemků dostal 7,5 roku vězení a pokutu sedm milionů korun. Pokud ji neuhradí, bude podle dnešního verdiktu ve vězení o dva roky déle. Schneiderovou poslal soud na 8,5 roku do vězení. Technici dostali nižší tresty. Rozsudek je nepravomocný. Advokát Vitáskové Josef Lžičař podal na místě odvolání. Případem se proto bude zabývat olomoucký vrchní soud.

Elektrárny dostaly licence 31. prosince 2010, tedy pár hodin před prudkým poklesem výkupní ceny energie z českých solárních elektráren. Majitelé solárních elektráren, kteří získali licenci pro jejich provoz do konce roku 2010, měli garantovanou cenu 12 150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily, za megawatthodinu je držitelům licence vypláceno 5500 korun. Obě částky jsou garantované na 20 let. Podnikatelé proto spěchali, aby dostali licenci pro provoz solárních elektráren ještě do konce roku 2010.

Zdroj ČTK

Štítky Energetický regulační úřad, licence, věznice, solární elektrárna, Chomutov, Zdeněk Zemek, Krajský soud v Brně, Jan Hudeček, Josef Lžičař, Krym

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vitásková dostala za kauzu solárních elektráren v Chomutově 8,5 roku vězení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.