Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Slavnosti moravského uzeného provoní opět Brno

 
úterý, 16. února 2016, 08:49

Vůně masa z udírny, zabíjačkových specialit z kotlíků a masopustních sladkostí zaplní 5. a 6. března hrad Veveří . Gastronomická akce oslavující moravské uzené se na brněnském hradě Veveří koná již čtvrtý rok. Kromě tradičních regionálního specialit ji doprovází také bohatý doprovodný program určený pro gurmány i rodiny s dětmi.

Na Slavnostech moravského uzeného (www.moravskeuzene.cz) svoje výrobky předvede šest vybraných uzenářů z celé Moravy. Kromě klasického uzeného masa to budou klobásy, šunky i zabíjačkové speciality. Vše podle tradičních rodinných receptur bez užití chemie. Návštěvníci budou moci sami rozhodnout, kdo měl nejlepší uzené.

V Brně čeká na návštěvníky bohatý program. „V rámci řeznické školy se dozvědí třeba jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Kuchařská show restaurace Borovinka zase představí lahodné recepty z tradiční, moderní i evropské kuchyně,“ řekl za organizátory Pavel Pichler z ECEATu. Chybět samozřejmě nebudou stánky se svařákem, punčem, grogem a dalšími nápoji pro zahřátí. O kávu vysoké kvality se postará mobilní kavárna Kofi Kofi. „Zcela nově jsme připravili i workshop, kde se bude povídat o uzeném. Radost mám také z toho, že na Slavnosti zavítají čtyři moravští vinaři, takže si na své přijdou i ti, kdo dávají před pivem přednost vínu,“ vyjmenovává Pichler.

Milovníci uzeného s sebou na hrad Veveří můžou vzít i děti. Dvakrát denně pro ně zahraje divadlo, farma EDEN sem přiveze svou mini ZOO, zdarma bude prohlídka hradeb a pořadatelé chystají i malou šifrovací hru s překvapením. Pokud by děti neměly chuť na prejt, uzené se zelím nebo ovarovou polévku, mohou si pod širým nebem opéci klobásku, kterou si vyberou u některého z uzenářů. Na sobotu pořadatelé připravují i klání pro jedlíky. Své síly budou moci změřit s profesionálem Jaroslavem Němcem, na čas se bude jíst celé kilo prasečího ovaru.

Atmosféru bude dokreslovat cimbálka, která bude od jedenácti hodin do dvou odpoledne zpestřovat degustaci moravských specialit. Návštěvníci mají možnost vyhrát i hodnotné ceny, pokud vyplní anketní lístek a vhodí jej do soutěžního boxu. Ke vstupence za 100 Kč dostane každý návštěvník zabíjačkovou polévku zdarma.

V ceně je vstup do hradního areálu včetně hradeb; ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů; volný vstup na workshopy věnované uzení a malá kuchařka, v níž lidé naleznou recepty z moravské masopustní gastronomie. Více informací naleznete na www.moravskeuzene.cz nebo na facebookové stránce https://www.facebook.com/SlavnostiMoravskehoUzeneho.

Tisková zpráva

 


 

Kam dál?

Vědci z brněnského Honeywellu vyvinuli aplikaci pro piloty. Službu už...

pondělí, 15. února 2016, 15:41

Odborníci z brněnského centra společnosti Honeywell vyvinuli novou aplikaci, která pilotům letadel přináší aktuální...

Před čtyřiceti lety se na Pekařské propadl chodník i s ženou. Tělo...

pondělí, 15. února 2016, 10:31

Tento den, 15. února v roce 1976 ve 12.50 hodin zazněl brněnskou stanicí Lidická poplach. Na ulici Pekařská v Brně se...

Kouříte za volantem? Čelíte dvakrát vyššímu riziku účasti na dopravní...

neděle, 14. února 2016, 12:34

Víte, že řidič kuřák čelí dvakrát vyššímu riziku účasti na dopravní nehodě? A pokud se mu vyhne dopravní nehoda, škodí...

Kraj naváže úzkou spolupráci s čínskou provincií Hainan

pátek, 12. února 2016, 14:31

Krajská rada projednala dohodu o navázání přátelského vztahu mezi provincií Hainan v Čínské lidové republice a...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Denně dělám i třináct operací, říká plastický chirurg Měšťák

I třináct operací denně stihne plastický chirurg Jan Měšťák, který v pondělí oslaví 75. narozeniny. Za rok jich udělá kolem pěti stovek, pracuje i v sobotu, řekl v rozhovoru. Nejnáročnější a nejzodpovědnější pro jsou podle něj operace nosů, lidem ale nejvíc mění život.

Cibule stojí dvojnásobek než loni, zdražil i květák či brambory

Cibule stojí v obchodech dvojnásobek než loni, o více než polovinu zdražily květák, brambory a zelí. Kromě zeleniny ale spotřebitelé platí více také za vepřové maso, pečivo a těstoviny. Proti loňskému červenci naopak zlevnily máslo, vejce, cukr a ovoce. Vyplývá to z červencových průměrných cen, které zveřejnil Český statistický úřad. Statistici každý měsíc sledují a zveřejňují ceny šesti desítek potravin.

Plaga je proti plánovanému zavedení povinné maturity z matematiky

Ministr školství Robert Plaga (ANO) chce zrušit plánované zavedení povinné maturity z matematiky. Rozhodl se tak na základě analýzy výsledků maturantů ve vybraných úlohách z minulých let. Podle ministra je třeba nejdřív zlepšit výuku matematiky tak, aby jí žáci skutečně rozuměli, a až potom případně zavést povinnou maturitu. Novinářům to sdělilo tiskové oddělení ministerstva školství v reakci na informace Deníku. Zákon v současnosti počítá se zavedením povinné maturity z matematiky nejpozději od jara 2022.