Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Souhlasím
 

Slavnosti moravského uzeného provoní opět Brno

 
úterý, 16. února 2016, 08:49

Vůně masa z udírny, zabíjačkových specialit z kotlíků a masopustních sladkostí zaplní 5. a 6. března hrad Veveří . Gastronomická akce oslavující moravské uzené se na brněnském hradě Veveří koná již čtvrtý rok. Kromě tradičních regionálního specialit ji doprovází také bohatý doprovodný program určený pro gurmány i rodiny s dětmi.

Na Slavnostech moravského uzeného (www.moravskeuzene.cz) svoje výrobky předvede šest vybraných uzenářů z celé Moravy. Kromě klasického uzeného masa to budou klobásy, šunky i zabíjačkové speciality. Vše podle tradičních rodinných receptur bez užití chemie. Návštěvníci budou moci sami rozhodnout, kdo měl nejlepší uzené.

V Brně čeká na návštěvníky bohatý program. „V rámci řeznické školy se dozvědí třeba jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Kuchařská show restaurace Borovinka zase představí lahodné recepty z tradiční, moderní i evropské kuchyně,“ řekl za organizátory Pavel Pichler z ECEATu. Chybět samozřejmě nebudou stánky se svařákem, punčem, grogem a dalšími nápoji pro zahřátí. O kávu vysoké kvality se postará mobilní kavárna Kofi Kofi. „Zcela nově jsme připravili i workshop, kde se bude povídat o uzeném. Radost mám také z toho, že na Slavnosti zavítají čtyři moravští vinaři, takže si na své přijdou i ti, kdo dávají před pivem přednost vínu,“ vyjmenovává Pichler.

Milovníci uzeného s sebou na hrad Veveří můžou vzít i děti. Dvakrát denně pro ně zahraje divadlo, farma EDEN sem přiveze svou mini ZOO, zdarma bude prohlídka hradeb a pořadatelé chystají i malou šifrovací hru s překvapením. Pokud by děti neměly chuť na prejt, uzené se zelím nebo ovarovou polévku, mohou si pod širým nebem opéci klobásku, kterou si vyberou u některého z uzenářů. Na sobotu pořadatelé připravují i klání pro jedlíky. Své síly budou moci změřit s profesionálem Jaroslavem Němcem, na čas se bude jíst celé kilo prasečího ovaru.

Atmosféru bude dokreslovat cimbálka, která bude od jedenácti hodin do dvou odpoledne zpestřovat degustaci moravských specialit. Návštěvníci mají možnost vyhrát i hodnotné ceny, pokud vyplní anketní lístek a vhodí jej do soutěžního boxu. Ke vstupence za 100 Kč dostane každý návštěvník zabíjačkovou polévku zdarma.

V ceně je vstup do hradního areálu včetně hradeb; ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů; volný vstup na workshopy věnované uzení a malá kuchařka, v níž lidé naleznou recepty z moravské masopustní gastronomie. Více informací naleznete na www.moravskeuzene.cz nebo na facebookové stránce https://www.facebook.com/SlavnostiMoravskehoUzeneho.

Tisková zpráva

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • V Brně dnes otevřeli nejmodernější...

  • Všichni do podchodu. Na hlavním nádraží už...

  • VIDEO: Školák vběhl přímo pod šalinu. Z...

  • Památkáři zakročili. Mercedes musí z...

Reklama
 
 

Kam dál?

Vědci z brněnského Honeywellu vyvinuli aplikaci pro piloty. Službu už koupil Airbus

pondělí, 15. února 2016, 15:41

Odborníci z brněnského centra společnosti Honeywell vyvinuli novou aplikaci, která pilotům letadel přináší aktuální...

Před čtyřiceti lety se na Pekařské propadl chodník i s ženou. Tělo nikdy nenašli

pondělí, 15. února 2016, 10:31

Tento den, 15. února v roce 1976 ve 12.50 hodin zazněl brněnskou stanicí Lidická poplach. Na ulici Pekařská v Brně se...

Kouříte za volantem? Čelíte dvakrát vyššímu riziku účasti na dopravní nehodě

neděle, 14. února 2016, 12:34

Víte, že řidič kuřák čelí dvakrát vyššímu riziku účasti na dopravní nehodě? A pokud se mu vyhne dopravní nehoda, škodí...