Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Policie navrhla obžalovat tři muže ze solárních podvodů. Škoda přesáhla 250 milionů korun

Policisté navrhli obžalovat tři lidi z podvodného získání licence na solární elektrárnu na Brněnsku. Škoda podle kriminalistů překročila 250 milionů korun. Vyplývá to z tiskové zprávy útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK).

Podle mluvčího ÚOKFK Jaroslava Ibeheje koncem listopadu 2010 podali u Energetického regulačního úřadu (ERÚ) dva jednatelé obchodní společnosti žádost o udělení licence pro podnikání v energetických odvětvích. "Podle našich závěrů měli předložit ERÚ nepravdivou zprávu o revizi elektroinstalace, vypracovanou revizním technikem, vady obsahující rozhodnutí o předčasném užívání stavby a reálnému stavu neodpovídající dokumentaci, která měla dokladovat úplné dokončení solární elektrárny," uvedl Ibehej. Elektrárna v té době podle policie nebyla dokončená, dostala ale licenci za zvýhodněných podmínek na 25 let.

Díky garantované výkupní ceně elektrické energie za lepších podmínek vznikla zatím škoda kolem 260 milionů korun. "V průběhu dvacetileté garantované výkupní ceny by se společnost neoprávněně obohatila cca o 909 milionů korun," uvedl Ibehej.

Oba jednatelé firmy jsou obviněni z podvodu. Technik, který vypracoval revizní zprávy, je obviněn z pomoci k trestnému činu podvodu. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Případem se nyní bude zabývat Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Zdroj: ČTK

Štítky podvod, licence, Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, Energetický regulační úřad, Brněnsko, Státní zastupitelství ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie navrhla obžalovat tři muže ze solárních podvodů. Škoda přesáhla 250 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.