Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kamčatští medvědi následují medvědy lední. Samice Kamčatka opět porodila

Čtyři roky po narození Kuby a Tobyho – prvních mláďat medvědů kamčatských v brněnské zoo – se z brlohu vyhloubeného samcem Jelizarem ozývají zvuky, které napovídají, že samice Kamčatka opět porodila. Počet mláďat bude tajemstvím až do doby, než je matka vyvede do výběhu.

Samec teď tráví většinu času v zázemí výběhu, protože Kamčatka mu dala jasně najevo, že ho teď v blízkosti mláděte nechce.

Zatím to podle zvuků z brlohu vypadá, že mládě je jedno, ale to se definitivně potvrdí až na jaře,“ uvedl chovatel medvědů brněnské zoo Milan Šebesta. První medvíďata se narodila v lednu 2012 ve speciálním porodním boxu monitorovaném kamerou, který je součástí zázemí expozice. V přírodě se o medvíďata stará pouze samice, proto pracovníci Zoo při prvním porodu nechtěli riskovat, že by jim Jelizar mohl ublížit. 

Venkovní výběh byl rozdělen plotem na dvě části, do jedné se umístili samce a do druhé samici s mláďaty. Medvědí pár se opět spojil po odjezdu Kuby a Tobyho do zoo na Ukrajině v listopadu 2014. Nejen chovatelé Zoo, ale i návštěvníci pozorovali v minulém roce páření Kamčatky a Jelizara a dalo se tedy předpokládat, že bude samice březí.

Tentokrát se v Zoo rozhodli samce od samice neoddělovat a nechat vše zcela v jejich režii. Velikost výběhu a jeho přírodní ráz umožňuje medvědům využít jejich přirozenou schopnost vyhrabávat si různé úkryty. Jelizar si za první rok vyhloubil vlastní brloh, do kterého se ukládal k zimnímu odpočinku a po spojení s Kamčatkou ho zvětšil tak, aby se do něho vešli oba. Kamčatka si toto přírodní prostředí vybrala pro svůj druhý porod a Jelizara velmi razantně vykázala do patřičné vzdálenosti. V Zoo ale věří, že se budou o své potomky starat s Jelizarem společně.

Umístění odrostlých mláďat u takového druhu jako jsou medvědi, není jednoduché, a proto pokud o ně nebude v jiných zahradách zájem, necháme si celou rodinu u nás v Brně,“ říká ředitel Zoo Brno Martin Hovorka. Jelizar s Kamčatkou jsou sirotci z Ruska z volné přírody a v současnosti jsou v rámci střední Evropy jedním ze dvou chovných párů. Za posledních pět let se kromě Kuby a Tobyho narodili dva samci v Zoo Hamburk.

Tisková zpráva

Štítky medvěd, Kamčatka, Zoologická zahrada Brno, Kuba, Milan Šebesta, Zoo, příroda, Hamburk, jaro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamčatští medvědi následují medvědy lední. Samice Kamčatka opět porodila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.