Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno zahajuje nutné opravy chátrající věznice na Cejlu

Brno zahajuje za 5,5 milionu korun nejnutnější opravy chátrající budovy bývalé věznice v ulici Cejl. Novinářům to včera řekl primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). Sanační práce se zaměří na děravou střechu, části krovů a vstup z Bratislavské ulice.

Uskuteční se také stavebně-historický průzkum. Po prvotních opravách by se mohly uvnitř pořádat jednorázové akce, v budoucnu chce město v káznici vytvořit Kreativní centrum pro setkávání umělců a tvůrců s ateliéry, prostory pro výstavy, ale také s historickými expozicemi.

Sanační práce mají zvýšit bezpečnost v objektu. "Díky tomu by mohl být dočasně zpřístupněn na různé vybrané akce. Dnešním dnem počínaje je to začátek prací na záchraně střech a krovů tak, aby se střechy nepropadaly a do objektu nezatékalo. Někde jsou propadlé stropy a teče až na podlahu. V této fázi se natáhne také elektřina," uvedl Hollan.

Nutné práce schvaluje i Národní památkový ústav, který požaduje, aby byla věznice vyhlášena kulturní památkou. Ústav už kvůli tomu podal podnět na ministerstvo kultury, které rozhodne, zda budovu za památku prohlásí, či nikoliv. Město má obavy, že by vyhlášení památkou mohlo záchranu budovy zkomplikovat a vznik centra prodražit. Proto se v lednu setkal Hollan i s primátorem Petrem Vokřálem (ANO) s brněnským ředitelem ústavu Zdeňkem Váchou, aby si celou věc vyjasnili a činili společné kroky k záchraně chátrajícího objektu. Vácha uvedl, že ústav nepovažuje plánované využití objektu pro Kreativní centrum za konfliktní.

Podle Hollana se v budoucnu plánuje zboření některých příček, díky kterým by se zvětšily místnosti pro pořádání přednášek a výstav. "S tímto rozhodnutím ale počkáme. Nyní řešíme stavebně-historický průzkum. Nějakou dobu potrvá, než vybereme vhodného uchazeče, který bude zhruba dva měsíce pátrat a dá nám potom závěrečnou zprávu z hlediska památkové ochrany," řekl Hollan. Průzkum by mohl začít na jaře. Více by mohl napovědět i o tom, kolik peněz bude vznik centra stát. Město na něj chce využít dotace.

Věznice vznikla v 70. letech 18. století. Svému účelu začala sloužit v roce 1784. Ve věznici byl držen básník Petr Bezruč, v roce 1953 tam zemřel Oskar Judex, brněnský starosta z doby okupace. Věznice přestala svému účelu sloužit v roce 1956, kdy ji nahradila nová věznice v Bohunicích. Později sloužila například jako sirotčinec. Podle koordinátorky projektu Kreativního centra Terezy Chrástové je objekt prázdný zhruba deset let.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, oprava, Matěj Hollan, Cejl, střecha, Žít Brno, Zdeněk Vácha, Národní památkový ústav, Petr Bezruč, Petr Vokřál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zahajuje nutné opravy chátrající věznice na Cejlu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.