Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihomoravským podnikatelem roku se stal Viktor Růžička

Společnost EY ve spolupráci s Jihomoravským inovačním centrem v úterý 2. února 2016 vyhlásila vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2015 Jihomoravského kraje. Stal se jím Viktor Růžička, předseda představenstva a majitel společnosti BioVendor - Laboratorní medicína a.s.

Hejtman přivítal přítomné představitele podnikatelů v zasedacím sále krajského zastupitelstva a pogratuloval jim k odvaze podnikat slušně, podnikat podle pravidel a platit daně. „Jen tyto peníze z daňových výnosů umožňují další rozvoj republiky, Jihomoravského kraje a rozvoj jednotlivých měst a obcí. Chci vám také poděkovat za to, že díky tomu, že jste úspěšní podnikatelé a váš byznys se rozvíjí, dáváte tak práci lidem. Jste krví naší ekonomiky a tím nejlepším, co má k dispozici náš kraj. Je zřejmé, že ke svému podnikání potřebujete stabilitu – maximální stabilitu legislativní, a pokud možno stabilitu politickou, protože od té se pak odvíjí i stabilita ekonomická,“ řekl hejtman Hašek. „Za krajskou samosprávu mohu říci jediné, že se budeme vždy řádně a efektivně snažit ty řádně zaplacené daně investovat do rozvoje kraje a co nejméně vám komplikovat vaše podnikání,“ uvedl Michal Hašek. 

V Jihomoravském kraji byl regionální vítěz vyhlášen již po jedenácté, loni zvítězil Jindřich Životský, majitel společnosti OKAY Holding a.s. O vítězství Viktora Růžičky rozhodla nezávislá porota, které předsedal Vlastislav Bříza, generální ředitel KOH-I-NOOR holding, držitel titulu EY Podnikatel roku 2014.

Profil vítěze:  

Viktor Růžička, BioVendor – Laboratorní medicína a.s.

Klíčové je držet se zavedených pravidel,“ myslí si Viktor Růžička, držitel titulu EY Podnikatel roku 2015 Jihomoravského kraje.

Když začal Viktor Růžička na přelomu let 1992/1993 podnikat, byl ještě jednou nohou ve fakultní nemocnici v Německu a druhou na univerzitě ve Spojených státech. Kořeny svého podnikání založil už v emigraci v Německu a v USA, kde na univerzitě i v praxi získal cenné zkušenosti a kontakty na přední kapacity ve svém oboru. Jedním z hlavních milníků bylo, že se v roce 1998 jeho firma stala jedničkou na českém trhu v imunoanalýze a překonala tak i mezinárodní gigantické konkurenty. Brzy měli obrat 200 mil. Kč i slušnou ziskovost. Dalšími milníky byly kromě organického růstu i akvizice firem TestLine, Imunolab a Oxford Biosystems, čímž si BioVendor významně rozšířil pole působnosti. I díky tomu, že se Viktor Růžička nebojí akvizic, se roční obrat firmy posunul během několika posledních let z 584 mil. Kč na téměř miliardu Kč.

Jeho firma BioVendor je dnes významným distributorem širokého spektra produktů in vitro diagnostiky a specializovaného sortimentu klinických produktů a zároveň mezinárodně působící biotechnologickou společností s vlastním výzkumem, vývojem, výrobou a obchodní sítí. Nabízí kompletní sortiment pro oblast in vitro diagnostiky, od imunochemie přes klinickou biochemii, hematologii, mikrobiologii, molekulární biologii až po patologii. Kromě vlastní distribuční činnosti společnost BioVendor v roli výhradního zástupce těsně spolupracuje se společností Siemens (Divize H DX).

Viktor Růžička má nyní v plánu budovat český BioVendor v dalších zemích – začíná v Německu, Rakousku a Velké Británii, ale v plánu je i USA a Čína. Jeho podnikatelským mottem je: „Nejde o to dělat věci správně, ale dělat správné věci.“ Cesta k úspěchu vede podle něj přes lidi a inovace. Kvalitní zaměstnanci jsou pro něj zároveň nejkritičtějším faktorem. Snaží se do nich maximálně investovat a podporovat je. Je hrdý, že je u nich malá fluktuace. Míra autoritativnosti je prý v jeho firmě nižší než jinde. Ale vše má své meze – za každého zaměstnance mluví jeho výsledky. A zdá se, že se to vyplácí. Ve volném čase se Viktor Růžička nejraději věnuje svým pěti psům, rybaření a stavění domu ve Vanuatu v Oceánii.

Tisková zpráva

 

Štítky Viktor Růžička, Ernst & Young, Jihomoravský kraj, podnikání, Jihomoravské inovační centrum, USA, Německo, Michal Hašek, Vlastislav Bříza, Siemens

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravským podnikatelem roku se stal Viktor Růžička  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.