Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lodní doprava na Brněnské přehradě letos oslaví 70. výročí

Lodní doprava na Brněnské přehradě letos oslaví 70. výročí. Poprvé vyjely lodě krátce po válce 5. května 1946, dopravní podnik nachystal pro zájemce oslavu na 21. května. Kromě dne otevřeného dveří v přístavišti a v hangáru bude pro návštěvníky nachystaný další program, řekl novinářům vedoucí lodní dopravy Martin Ecler.

Na vodu letos vyjedou lodě poprvé 16. dubna a desítka zaměstnanců lodní dopravy má napilno, aby byly dokonale připravené. "Z pětice provozních lodí se do hangáru vejdou tři. Údržbu děláme na všech, ale na těch uvnitř intenzivnější. Vychází to na každou loď jednou za dva roky," vysvětlil Etzler. Kromě kontroly všech provozních systémů je potřeba každou loď kompletně natřít. Z lodí jsou také vyndané baterie, které jsou přes zimu schované a jsou na udržovacím nabíjení. "To proto, aby neztratily kapacitu," vysvětlil Ecler.

Podle jednoho z pěti kapitánů Pavla Koláře je údržba lodí náročná dřina. "Asi nejtěžší je odřít z lodi starou barvu, potom ji zatmelit a znovu přebrousit. Natírání už není tak náročné," řekl Kolář. Samotná sezona je pak pro kapitány tou příjemnější částí roku. "I když je to práce s lidmi a máme odpovědnost za 200 lidí na palubě," poznamenal Kolář.

Brněnský dopravní podnik postupně od roku 2009 obnovoval svoji flotilu, proto nyní jezdí s poměrně novými stroji. "Údržba je jednodušší v tom, že se nemusíme tolik starat o těleso plavidla, ale systémy už jsou mnohem složitější. Všechno se řídí počítačem a elektronikou," řekl Ecler.

Cestující se letos kromě oslav dočkají i nového přístaviště na Kozí horce. Za osm milionů korun bude bezbariérové. "Postaví se nový asi 35 metrů dlouhý můstek. K němu se přiváže naše plovoucí zařízení," vysvětlil Ecler.

O lodě se mimo sezonu stará pouhých 11 zaměstnanců, během sezony dělají kapitány někteří další zaměstnanci dopravního podniku a také přicházejí brigádníci například na prodej jízdenek. Loni svezly lodě, které mají názvy podle partnerských měst, 210.000 lidí, což bylo nejvíce od roku 2012. Pravidelně zajišťují spojení mezi přístavištěm a Veverskou Bítýškou.

Zdroj: ČTK

Štítky vodní doprava, Brněnská přehrada, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lodní doprava na Brněnské přehradě letos oslaví 70. výročí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.