Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Záchrana speleologa v Moravském krasu trvala šest hodin

Více než šest hodin trvala záchrana jeskyňáře, který v sobotu v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras u Holštejna na Blanensku uvíznul kvůli zraněné noze v jeskyni Lipovecká vetarola. Pochroumal si kotník v hloubce 25 metrů pod zemí. Záchranáři jej museli vynést z jeskyně a jednu z chodeb před tím mírně rozšířili odstřelem.

Jeskyňář se zranil při v podzemí při pádu. V jeskyni byl se svými kolegy. Neštěstí se stalo v místech, kam se lze dostat jen po žebřících. Přátelé následně zraněnému přivolali pomoc.

Nejprve bylo nutné se ke zraněnému speleologovi dostat, ošetřit jej a zabránit jeho podchlazení. Samotné vytažení zraněného začalo takřka po pěti hodinách od oznámení události. Speleolog se zranil v sobotu kolem 17:00.

"Po vytažení zraněné osoby bylo ještě nutné snést pacienta několik stovek metrů nepřístupným a zasněženým terénem, který vedl od vstupu do jeskyně k nejbližší komunikaci." uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Rostislav Zelený. Na cestě jej záchranáři předali zdravotníkům, kteří muže převezli do nemocnice.

Lipovecká ventarola není veřejnosti přístupná. Patří mezi zhruba tisíc jeskyní, které se nacházejí v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Veřejnosti je z nich zpřístupněno pouze pět. V ostatních pracují pouze speleologové. Mnohé z těchto jeskyní nejsou zatím prozkoumány.

Zdroj: ČTK

Štítky jeskyně, Moravský kras, CHKO Moravský kras, okres Blansko, Holštejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchrana speleologa v Moravském krasu trvala šest hodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.