Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Počet cestujících v Brně na letišti loni klesl na 466.046

Brněnskému letišti loni klesl počet cestujících o čtyři procenta na 466.046. Po růstu v roce 2014 se tak vrátil na úroveň roku 2013. I nadále Brno využívají více cestující charterových letů, kterých bylo loni 58 procent, uvedl ředitel společnosti Letiště Brno Tomáš Plaček v tiskové zprávě.

Zbylí cestující létali na pravidelných linkách, k nimž v polovině listopadu přibyla nová linka Brno - Mnichov. Zhruba stejný pokles zaznamenaly jak charterové, tak pravidelné lety.

I přes pokles počtu cestujících považuje Plaček loňský rok za úspěšný. "Podařilo se udržet výkony v osobní a nákladní dopravě a hlavně se podařilo otevřít novou linku do Mnichova, odkud navazují spoje do celého světa. Létá šestkrát týdně," uvedl Plaček. Za měsíc a půl ji využilo 640 lidí, denní průměr se tedy pohybuje okolo 25 lidí.

Na pravidelných linkách loni letělo 195.000 lidí. Mohli využívat spojení na dvě londýnská letiště a do Eindhovenu. Pozastavené je spojení do Moskvy, v dřívějších letech se rušily například linky do Bergama či Girony. Od linky do Mnichova si letiště slibuje oživení zájmu, zvláště díky tomu, že linku provozuje společnost bmi regional, která spolupracuje s Lufthansou. Nejde tedy o nízkonákladového dopravce.

Charterové lety využilo 271.000 cestujících, kteří s nimi létají převážně na letní dovolenou. "Největší zájem byl o tureckou Antalyi, bulharský Burgas a řecký Heraklion," vyjmenoval Plaček. Preference cestujících se tak proti předloňsku nezměnily. Většinu letů zajišťuje společnost Travel Service.

K mírnému růstu došlo v nákladní dopravě, hmotnost nákladu se zvýšila o dvě procenta na 4615 tun.

Před rokem vedení letiště prohlásilo, že se chce do pěti let dostat na 700.000 cestujících ročně. Nejlepší rok zažilo v roce 2011, kdy je využilo 557.000 lidí. Letiště provozuje akciová společnost Letiště Brno, která je má pronajato od Jihomoravského kraje. Je druhým největším českým letištěm. Nejvíce pasažérů odbaví Letiště Václava Havla v Praze, loni to bylo 12 milionů. V Pardubicích to bylo například 58.000, v Ostravě předloni 298.000, loňské výsledky nejsou zatím známé.

Zdroj: Letiště Brno

 

Štítky letiště, Brno, Letiště Brno-Tuřany, Mnichov, Lufthansa, Letiště Václava Havla, Smartwings, Moskva, Eindhoven, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet cestujících v Brně na letišti loni klesl na 466.046  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.