Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Život Židů v Norsku před sto lety ukáže výstava na Špilberku

Unikátní fotografie a dokumenty přiblíží návštěvníkům život norských Židů. Výstava s názvem „Wergelandův odkaz: Jak se žilo Židům v Norsku mezi lety 1851 a 1945“ se nepřímo dotýká i aktuálního tématu imigrace.

Norský parlament umožnil v roce 1851 vstup Židů do země po dlouhých debatách a úsilí vědce, básníka a filosofa Henrika Wergelanda.

Díky němu našli v Norsku bezpečné útočiště Židé ze střední a východní Evropy, kde čelili pogromům, perzekuci a nenávisti.  

Portréty, snímky svateb nebo bar micva, skupinové fotografie dětí i celých rodin třeba u pesachové večeře nebo před vlastním obchodem. Takové i mnohé další fotografie jsou k vidění na hradě Špilberku. Mají za sebou často velmi dramatický osud. Židé je za druhé světové války schovávali u přátel, brali s sebou často jako jediný majetek při útěku do neutrálního Švédska, některé snímky dokonce poškodil oheň.

Výstava prostřednictvím vzácných fotografií a dalších materiálů dokumentuje vznik norské židovské komunity, její historii i život. Židé se do Norska mohli začít stěhovat až po ústavní změně v roce 1851. Do roku 1920 přišlo do Norska za lepším a životem na 1200 Židů. I norské Židy stihla válka: jejich velká část zahynula při šoa. Polovina lidí z vystavených fotografií zemřela v koncentračních táborech.

K vidění jsou různé tematické okruhy – význačné rodiny a jejich podnikání, náboženský život, kulturní činnost. Dva okruhy patří i dvěma hlavním imigračním vlnám. Při první proudili do Norska především Židé z Německa, Dánska nebo Rakouska-Uherska, při druhé po roce 1881 pak Židé z Ruska, Polska a Pobaltí. Všichni chtěli žít v bezpečí a začlenit se do společnosti, u toho si však udržet i vlastní identitu. Často však naráželi na předsudky okolí. Výstava zahrnuje i novinové antisemitské karikatury nebo nacistické plakáty.

Wergelandův odkaz: Jak se žilo Židům v Norsku mezi lety 1851 a 1945

Od 20. ledna do 27. března 2016. Vstup zdarma.

Výstavu mohou lidé navštívit díky spolupráci mezi Židovským muzeem v Oslo a Židovskou obcí Brno. Materiály sesbíralo v rámci projektu Norwegian-Jewish Documentation Židovské muzeum v Oslo a Norské muzeum kulturní historie, na výstavě spolupracovalo i Centrum studií holokaustu a náboženských menšin v Oslo a Židovská obec Oslo. Akce se koná pod záštitou primátora statutárního města Brna Ing. Petra Vokřála a za finanční podpory statutárního města Brna.

Tisková zpráva

 

Štítky Norsko, Židé, Špilberk, muzeum, Oslo, Henrik Wergeland, druhá světová válka, Brno, holokaust, Střední a východní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Život Židů v Norsku před sto lety ukáže výstava na Špilberku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.