Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Brně se představí významní experti na problematiku nerovného odměňování žen a mužů

Fenomén nerovného odměňování žen a mužů se v České republice zatím netěší dostatečné pozornosti. Zájem o téma by mohla nastartovat mezinárodní konference, která se uskuteční 22. ledna 2016 v Brně.

Genderové informační centrum NORA a Kancelář veřejného ochránce práv (KVOP) na ní společně přivítají významné české a zahraniční odborníky na tuto problematiku. Ti se problému dotknou z pohledu práva, zaměstnavatelů i jiných sociálních partnerů a představí možnosti řešení včetně příkladů dobré praxe.  Konference se uskuteční v prostorách KVOP na Údolní 39 a její začátek je stanoven na 9.00. 

Na konferenci zazní samostatné příspěvky několika významných expertek. Dovolila bych si v první řadě zmínit Kjersti Misje Østbakken z norského Institutu pro sociální výzkum“, uvádí Kateřina Hodická z organizačního týmu konference. „Tato norská expertka bude hovořit o zkušenostech se snižováním rozdílů v odměňování žen a mužů ve své zemi a zejména o opatřeních, která vedou ke snižování těchto rozdílů“, zmiňuje Hodická. „Velmi inspirativní bude nepochybně i vystoupení soudkyně Ústavního soudu ČR Kateřiny Šimáčkové, která se bude ve svém filozoficky laděném příspěvku zamýšlet nad rovností v různosti.“

Kromě samostatných příspěvků čekají účastníky mezinárodní konference i tři panelové debaty. První debata moderovaná právničkou KVOP Zuzanou Ondrůjovou se zaměří na právní aspekty nerovného odměňování žen a mužů“, sděluje další organizátorka konference Michaela Mořická. „V debatě se střetne pohled české odbornice působící na Univerzitě v Oxfordu Barbary Havelkové s názory právních expertů aktivních v českých institucích“, upozorňuje Mořická. „Další dvě debaty se zaměří jednak na možnosti řešení nerovného odměňování žen a mužů v našem státě a také na roli sociálních partnerů při hledání řešení. Vystoupí v nich např. Monika Ladmanová z Evropské komise, Merle Paats z Evropského institutu pro rovnost žen a mužů (EIGE), místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek či členka představenstva Skupiny ČEZ Michaela Chaloupková“, uzavírá Mořická.  

Mezinárodní konference se uskutečňuje v rámci projektu „Pozor na rozdíly v odměňování žen a mužů!“. Ten podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů. Prostřednictvím Norských fondů přispívá Norsko ke snižování sociálních a ekonomických rozdílů a posílení vzájemné spolupráce v Evropě. Podporuje především ochranu životního prostředí, výzkum a stipendia, rozvoj občanské společnosti, péči o zdraví, děti, rovnost žen a mužů či zkvalitnění justice. Program Dejme (že)nám šanci podporuje rovné příležitosti žen a mužů v pracovním i osobním životě a prevenci a pomoc obětem domácího násilí v České republice. Spravuje ho Nadace Open Society Fund Praha, která od roku 1992 rozvíjí hodnoty otevřené společnosti a demokracie v České republice.

Genderové informační centrum NORA je nevládní nezisková organizace založená v r. 2004, jejímž posláním je prosazovat rovnost žen a mužů v české společnosti. Svými aktivitami si klade za cíl především zlepšit postavení žen.

Tisková zpráva

 

Štítky Brno, Česko, mezinárodní konference, konference, Kancelář Veřejného ochránce práv, Nadace Open Society Fund Praha, Kateřina Šimáčková, Evropská komise, Barbara Havelková, Vít Samek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se představí významní experti na problematiku nerovného odměňování žen a mužů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.