Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brněnští vědci pracují na obuvi, která možná ulehčí ženám obtíže na konci těhotenství

Nový výzkum těhotenské obuvi možná ulehčí nastávajícím matkám poslední měsíce před porodem, kdy je často trápí bolesti, křeče či otoky nohou. Odborníci na pohyb z Masarykovy univerzity v Brně experimentují s tvarem stélky i materiálem pro výrobu obuvi. Spolupracují s lékaři i s výrobci bot.

 Na výzkum získala fakulta sportovních studií milion korun z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny.

V pilotním projektu vědci sledovali 30 žen. Původně se na těhotné zaměřili kvůli tomu, že díky jejich přibírání na váze lze dobře sledovat změny na chodidlech, které způsobuje u běžné populace nadváha nebo nošení špatných bot. Zkušenosti ale ukázaly, že také pro těhotné má nová obuv zdravotní přínosy.

"Všechny se shodly, že až do poslední fáze těhotenství neznaly výskyt křečí. U těch, které měly klenbu nohy horší, se navíc ukázalo, že po určité době jim fungovala lépe," řekl vedoucí výzkumu Martin Zvonař. Nyní budou vědci sledovat stovku žen. V laboratořích pečlivě měří, jak se ženy pohybují a jak se s přibývající váhou mění funkce jejich kloubů i páteře.

Účastnice výzkumu Kateřina Kolářová si speciální boty pochvaluje. "Netrpím žádnými problémy a křečovými stavy, ani otoky jsem nezaznamenala," uvedla Kolářová. Nohy podle ní dostávají zabrat nejen ke konci těhotenství, ale i později, pokud ženy nosí dítě v šátku. Speciální obuv má podle Zvonaře například prohlubeň pod palcovým kloubem a zvláštní tvar stélky, se kterým vědci stále experimentují. Materiál navíc umožňuje přirozený pohyb klenby.

Výzkum přivítal primář Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Pavel Ventruba. Ženy, které dobře zvládají těhotenství a mohou být fyzicky aktivní až do termínu, zvládají obvykle porod lépe. Dobrá pohoda se projevuje i na dítěti. "Vrátí se to jak ženě, tak dítěti i celé naší společnosti," řekl Ventruba.

V přínos výzkumu pro těhotné ženy doufá také Všeobecná zdravotní pojišťovna. "Pokud by se skutečně potvrdilo, že u nich lze takto předcházet části potíží, bylo by to z hlediska pojišťovny samozřejmě žádoucí," uvedl ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Fakulta sportovních studií dlouhodobě spolupracuje s výrobcem bot Josefem Hanákem. Společně patentovali speciální vložku, která napravuje klenbu nohy, a později i celou botu. Pokud se potvrdí zásadní pozitivní účinky, mohla by firma začít vyrábět zvláštní sérii bot pro těhotné.

Zdroj: ČTK

Štítky těhotenství, obuv, výzkum, Masarykova univerzita, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Zdeněk Kabátek, Josef Hanák, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští vědci pracují na obuvi, která možná ulehčí ženám obtíže na konci těhotenství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.