Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé mohou ode dneška žádat o kotlíkové dotace. Nutná je elektronická registrace

Zhruba 25 000 domácností v Jihomoravském kraji má staré kotle na pevná paliva, u kterých si může zažádat o dotaci na výměnu za ekologičtější zdroje v rámci dotačního programu na výměnu kotlů v Jihomoravském kraji. Nutná je elektronická registrace s následným doložením v listinné podobě do pěti pracovních dní.

Kraj v první krajské výzvě rozdělí 80 milionů korun. Občané si mohou o peníze zažádat prostřednictvím elektronického formuláře s následných doložením v tištěné podobě.

Podle ředitele Státního fondu životního prostředí ČR Petra Valdmana to zamezí řadám na úřadech. Zájemci najdou veškeré potřebné náležitosti a informace na stránkách kraje.„Průběžně budeme žádosti vyhodnocovat a dále o nich rozhodovat. Pokud bude alokace vyčerpaná, program uzavřeme,“ uvedl radní Jaroslav Parolek. Zájemci by tak mohli kotel dostat ještě v letošním roce. „Do roku 2018 předpokládáme obměnu minimálně devíti set kotlů,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

Cílem dotačního titulu je snížení emisí z lokálního vytápění domácností v Jihomoravském kraji prostřednictvím výměny stávajících kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech za nové nízkoemisní zdroje. Lidé mohou vyměnit svůj stávající kotel na pevná paliva s ručním přikládáním, a to za kotle na pevná paliva, plynové kondenzační kotle a tepelná čerpadla. Instalace nového zdroje vytápění může být spojena také s instalací solárně termických soustav pro přitápění nebo přípravu teplé vody a tzv. „mikro“ energetickými opatřeními. Krajská výzva byla vyhlášena 18. prosince 2015 s alokovanou částkou 80 milionů korun. Maximální výše dotace na jeden dílčí projekt může být až 127 500 korun, výše podpory se pohybuje v rozpětí 70 až 80 procent.

Podrobné informace jsou zveřejněny na webu Jihomoravského kraje ZDE. Příjem žádostí bude ukončen nejpozději 30. dubna 2016 o půlnoci.

Tisková zpráva

Štítky dotace, Jihomoravský kraj, palivo, Petr Valdman, Státní fond životního prostředí, Michal Hašek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé mohou ode dneška žádat o kotlíkové dotace. Nutná je elektronická registrace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.