Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kraje dostanou tři miliardy. Opraví stovky kilometrů silnic

Tři miliardy korun dostanou kraje ze Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic druhých a třetích tříd v roce 2016. Předseda Rady Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek kvituje, že kraje nakonec získaly jak navrácený koeficient z rozpočtového určení daní, tak i peníze na podfinancované krajské silnice.

Jsem rád, že občas v politice zvítězí zdravý rozum, ministr dopravy dnes potvrdil, že navrhne vládě poskytnutí 3 miliard korun krajům na opravy krajských silnic v roce 2016. Ještě loni jsme slýchali na jednáních s ministrem financí striktní ne, nebo buď RUD, nebo kraje. Jsem jako předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman rád, že kabinet Bohuslava Sobotky pomohl krajům jak s navrácením RUD na úroveň roku 2011 - tedy navrácení daňových výnosů cca 3,5 miliard korun ročně -, tak nyní pomůže i s opravami krajských silnic. Pro jižní Moravu to znamená od letoška navíc cca 350 milionů korun na daňových výnosech a na opravy silnic navíc dalších cca 250 milionů korun," uvedl Michal Hašek.

 „Co se týká konkrétní částky tří miliard korun, je to částka, kterou jsme dlouhodobě komunikovali s vládou. Kraje jsou připraveny ji přijmout a v letošním roce ji investovat do oprav krajských silnic. Zároveň chceme lepší koordinaci se státem, aby nedocházelo k tak svízelným situacím jako v loňském roce," doplnil předseda Asociace krajů.

 Jihomoravský kraj už má připravených 21 silničních projektů. „Znamená to, že z peněz, které jižní Morava dostane od vlády, opravíme 17 kilometrů silnic a 12 mostů. Ty akce se budou týkat všech okresů jižní Moravy, například Boskovic, Rohozce, Ochozi u Brna, Velatic, dále Šakvic, Velkých Němčic, Dolních Bojanovic, Drysic, Božic a Hostěradic. V nejbližších dnech dojednáme podrobnosti, příští týden jsem pozván na společnou schůzku s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a ministrem dopravy Danem Ťokem. Předpokládám, že dohodneme finální podobu dotačního titulu státu pro kraje pro rok 2016, dohodneme také podmínky, a věřím, že se startem letošní stavební sezóny také kraje začnou naplno čerpat vládní pomoc na opravu silnic," sdělil Michal Hašek s tím, že stát před několika lety převedl na kraje zhruba 40 tisíc kilometrů silnic nižších tříd, na jižní Moravě to znamená 4 tisíce kilometrů.

Tisková zpráva

Štítky silnice, oprava, Michal Hašek, Asociace krajů České republiky, Jihomoravský kraj, Státní fond dopravní infrastruktury, vláda, Bohuslav Sobotka, Dan Ťok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraje dostanou tři miliardy. Opraví stovky kilometrů silnic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.