Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Do brněnské vily Stiassni se vrátily portréty původních majitelů

Do prvorepublikové vily Stiassni, která patří k architektonicky nejzajímavějším objektům v Brně, se včera po více než 65 letech vrátily portréty jejích původních majitelů Alfreda a Hermine Stiassnych. Nejde o originály, ale o jejich kopie. Původní obrazy zmizely za druhé světové války.

Jejich napodobeniny vznikly podle fotografií, které si v roce 1938 pořídila rodina zahradníka Stiassnych. Kopie vytvořil malíř Libor Veselý a nyní zdobí knihovnu vily, řekl Zdeněk Musil z památkového ústavu, který v areálu vily nedávno zřídil metodické centrum pro obnovu památek 20. století.

Vila Stiassni není tak slavná jako brněnská vila Tugendhat, zapsaná na seznamu památek UNESCO, přesto je podle odborníků unikátní svojí architekturou. Její tvůrce, jímž byl slavný architekt Ernst Wiesner, v ní použil na svou dobu nejmodernější prvky, přitom ale vilu zasadil doprostřed zeleně.

Vilu si nechal postavit v roce 1927 textilní průmyslník Alfred Stiassni. V roce 1919 vytvořil polský malíř Henryk Rauchinger akvarely, na nichž zachytil Alfreda i jeho ženu Hermine. Oba utekli v roce 1938 z Československa před nacisty.

Po válce se obrazy nenašly. Za komunismu sloužila budova jako vládní vila. Přespal v ní například kubánský revolucionář Fidel Castro. Teprve nedávno si objekt převzal památkový ústav a nechal ho za 200 milionů korun zrekonstruovat. V zahradě vily vznikl moderní objekt. Areál slouží jako metodické centrum pro ty, kteří se rozhodnou opravit objekt z minulého století.

Při obnově vily památkáři kontaktovali i devadesátiletou Marii Strakovou, která je dcerou někdejšího zahradníka Stiassnych. Darovala jim své četné fotografie vily a právě na jedné z nich jsou oba obrazy zachyceny. Vytvoření jejich kopií financovali milovníci umění částkou 100.000 Kč.

Zdroj: ČTK

Štítky vila, druhá světová válka, portrét, Brno, Zdeněk Musil, Ernst Wiesner, Světové dědictví UNESCO, Fidel Castro, Heinrich Rauchinger, vila Tugendhat, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do brněnské vily Stiassni se vrátily portréty původních majitelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.