Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Do české přírody se vracejí šelmy, usadila se vlčí smečka

Do české přírody se vracejí šelmy, které lidé dříve vyhubili či vytlačili. Zatím se v Česku usadila vlčí smečka, žije zde rys a očekává se návrat kočky divoké.

 Medvědi se na území Česka zatoulají spíše výjimečně ze Slovenska, protože jsou nejnáročnější na klid a velikost teritoria, řekl dnes na tiskové konferenci na veletrzích cestovního ruchu v Brně Jiří Beneš z Hnutí Duha.

Hnutí začalo před lety sledovat pohyb šelem v Beskydech a postupně i dalších oblastech. Šelmy potřebují nejlépe místa bez zásahu člověka, případně taková místa, kde se člověk objevuje co nejméně. "Ukazuje se, že v české přírodě je prostor, v němž se velké šelmy mohou usadit. Vlčí smečka se u nás usadila po více než 100 letech," řekl Beneš. Počet vlků se navíc zvyšuje.

Z velkých šelem žije v Česku nejvíc rysů. "Je to 70 až 80 kusů, zhruba 60 jich je na Šumavě," řekl Beneš. Vlci jsou také zatím na Šumavě, ale očekává se, že brzy osídlí hory na severu republiky. Pomalu se totiž rozrůstá populace, která žije na pomezí v Polsku a Německu.

Kočka divoká patří mezi malé šelmy a přírodovědci napjatě čekají, kdy se ocitne na české straně v Národním parku Podyjí. Na rakouské straně už totiž žije. "Má u nás připravené podmínky. Zatím jsme ji občas zaznamenali v Bílých Karpatech, na Šumavě či v Českém lese," poznamenal Beneš. Z jihu se také šíří populace šakala, kterého nejčastěji zaznamenali na jižní Moravě na jih od Brna.

Aby lidé šelmu ve volné přírodě potkali, musejí mít velké štěstí. Jedná se o plachá zvířata, která přes den nejsou příliš aktivní. Větší šanci zahlédnout vlky je na Šumavě, kde žijí v uzavřené velké oboře. "Nic podobného se v Česku patrně nechystá. Mají však šanci pozorovat zvěř v Bavorském lese, kde funguje lesní zoo," přiblížil Beneš.

Autoři | Foto Wikipedie

Štítky příroda, Česko, Šumava, Hnutí DUHA, kočka, Brno, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do české přírody se vracejí šelmy, usadila se vlčí smečka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.