Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno rozšířilo kolumbárium na Ústředním hřbitově

Na nedostatek kolumbárií na Ústředním hřbitově města Brna zareagovalo vedení Brna již v minulém roce, kdy odstartovalo investici ve výši 8,5 mil. Kč, za kterou bylo pořízeno nových 1 440 okének, kam mohou pozůstalí uložit urnu s ostatky zemřelého.

Počet míst v kolumbáriích tak vzrostl ze současných 1 230 na 2 670, což je dostatečný počet, který zaručuje poskytování této služby na mnoho let dopředu. Zahájení nájmu prvních nových okének je 1. února 2016.

Slavnostní otevření nového kolumbária se uskuteční ve středu 13. ledna 2016 od 9.30 hodin za účasti náměstka primátora Martina Andera a předsedy Společnosti přátel žehu v ČR Jana Hrdličky.

„Ukládání ostatků do kolumbária je rozšířené a oblíbené po celé Evropě. I v Brně je po kolumbáriích stále větší poptávka, která dosud výrazně převyšovala možnosti hřbitovů. Rozšíření kolumbária je tedy logickým krokem. Uložení urny do proskleného okénka vyjde levněji, navíc se pozůstalí prakticky nemusí starat o údržbu místa.,“ uvedl náměstek primátora Martin Ander.

Investiční akce rozšíření kolumbárií na Ústředním hřbitově města Brna byla zahájena v dubnu loňského roku s celkovou investicí 8,5 mil. Kč. Kolumbárium s počtem 1 440 okének bylo dokončeno v listopadu 2015. Zhotovitelem akce byla společnost JIRMAL spol. s r.o., Brno. Nové kolumbárium citlivě navazuje na rozptylové a vsypové loučky i na kolumbária stávající.

Cena nájmu jednoho místa v kolumbáriu je 3 000 Kč po dobu deseti let. Po uplynutí této doby má stávající nájemce přednostní právo nájem prodloužit na dalších deset let.

Z historie

V historické době se vlivem církve ustálil na několik staletí výlučně způsob ukládání těl zemřelých do dřevěných rakví a v nich pak do země. Průlom do této zvyklosti učinilo ve 30. letech  20. století zpopelňování a následné vkládání popela do uren, které se ukládaly do země nebo do okének v kolumbáriích.

Na Ústředním hřbitově bylo kolumbárium zprovozněno v roce 1964. Obliba způsobu ukládání uren do kolumbárií postupně vzrůstala a jejich celková kapacita 1230 okének již několik let nestačila pokrýt zájem.

Tisková zpráva

Foto Z.Kolařík, Brno.cz

Štítky Brno, hřbitov, Ústřední hřbitov, Martin Ander, Česko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno rozšířilo kolumbárium na Ústředním hřbitově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.