Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Co se v Brně mladým lidem líbí a co ne? Odpověděl dotazník a výstava

Ve dnech 16. 10. – 15. 11. 2015 proběhla výstava fotografií ve Velkém Špalíčku. Hlavním úkolem této výstavy bylo sesbírat co nejvíce názorů na město Brno. Nyní mají organizátoři k dispozici výsledky.

Informace byly sbírány pomocí krátkého papírového dotazníku umístěného k vyplnění u vystavených fotografií. Další možností bylo vyplnit online dotazník.

Dotazníky byli anonymní, s možností uvést více možností u jednotlivých otázek.

  1. Otázka číslo jedna se věnovala tomu, co se dotazované/mu na městě Brně líbí. 
  2. Otázka číslo dvě se zaměřovala na to, co se dotazované/mu na Brně nelíbí. 
  3. Otázka číslo tři byla zpětná vazba na výstavu.

Tento projekt probíhal díky dotačnímu projektu Jihomoravské rady dětí a mládeže, MŠMT a Jihomoravskému kraji. Účastnilo 6 fotografů, jejichž úkolem bylo zachytit to, jak vidí město Brno oni, co se jim líbí na Brně, a co se jim nelíbí. Autoři vycházeli zhruba z osnovy, kterou získali od 150 studentů, kteří odpovídali na stejné dotazy, jako dotazovaní v průběhu výstavy. Výstava měla velice pozitivní ohlasy.

Organizátorům se povedlo vybrat 177 vyplněných dotazníků. Cca 5 % procent dotazníků bylo vyřazeno z důvodů irelevantnosti informací nebo z důvodu špatného vyplnění. 

Co se v Brně líbí? 

Nejvíce lidí pozitivně hodnotilo kulturu ve městě, počínaje koncerty, hudebními kluby, přes festivaly jako Majáles, až po divadla a pouliční performance, a stejně tak program na Náměstí Svobody.

Další velice pozitivně hodnocenou kategorií byla architektura, a to údržba budov v centru města, a také budování nových budov typu Letmo atp. Třetí kategorií, která byla pozitivně hodnocena, jsou lidé. Jejich příjemné chování, přiměřený počet, jejich vzhled.Čtvrtou nejvíce pozitivně hodnocenou kategoríí jsou památky a jejich údržba a opravenost. Patří sem Špilberk,Vila Tugendhat, ale také divadla, či další významné budovy ve městě. Mezi další kladné věci patří široká síť kaváren, restaurací a hospod, kterých je v Brně velké množství. Patří k tomu i akce navázáné na tyto podniky.

V šesté nejčastěji pozitivně hodnocené kategorii se nachází parky. Lidem se líbí jejich lehká dostupnost a četnost. Jejich udržovanost a možnost v nich trávit volný čas. Poslední kategorií, která překonala 10 hlasů, patří Petrovu, včetně jeho okolí, které lidi hodnotí jako velice romantické, dobré na odpočinek či setkávání.

Do ostatního spadá například atmosféra města, zeleň ve městě, obchodní centra, výzdoba města, či konkrétní objekty, jako kašna za Janáčkovým divadlem či Lužánky.

Co se v Brně nelíbí?

Nejvíce negativně hodnocenou kategorií je nečistota v ulicích, nadměrný hluk a špína. Kritizován byl obecně nepořádek na ulicích, ale také špinavost Hlavního nádraží. Následovala kritika bezdomovců, feťáků a žebráků v centru. Lidem vadí neustále obtěžování, všudepřitomnost, a často pochybné vzezření těchto obyvatel.

Třetí nejvíce kritizované bylo Hlavní nádraží s podchodem směrem na Tesco a do OC Letmo. Jak špína a nepořádek, tak zastaralost a také přecpanost těchto dvou objektů. Čtvrtým negativním tématem bylo chování lidí, jak při automobilovém provozu, tak z hlediska znečišťování ulic, ale i celkové negativní mezilidské chování při pohybu ve městě. Velmi významnou části negativního hodnocení byly kolony a špatná dostupnost autem do Brna v určitých hodinách a dnech.

Další, celkem vyhrocenou kategorií byla kritika romských spoluobčanů. Kritika byla jednak na oblast kolem Cejlu, ale také na jejich chování v centru. Hodnocení této problematiky bylo velice emotivní a místy velice vulgární. Z hlediska emotivnosti toto bylo nejvíce emotivně laděné téma, v závěsu za ním bylo téma automobilových kolon.

Poslední problematikou, která stojí za zmínku je nedostatek zeleně. Jednak si lidé stěžovali na nedostatek parků a také na celkově malý podíl zeleně oproti betonu v centru města.Mezi ostatní patří například nedostatek cyklostezek a špatné řešení cyklodopravy v centru města, brněnský Orloj, kriminalita, hazard či MHD.

Tisková zpráva

Foto Facebook Brno očima mladých, autor: Michal Polák | Zdroj Brno očima mladých

Štítky Brno, výstava, divadlo, Velký Špalíček, centrum města, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, majáles, Tesco, Obchodní centrum Letmo, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co se v Brně mladým lidem líbí a co ne? Odpověděl dotazník a výstava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.