Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nový program přeshraniční spolupráce s Rakouskem odstartoval. Připraveno je téměř 98 milionů EUR

Téměř 98 milionů EUR na regionální a místní projekty připravované ve spolupráci českých a rakouských partnerů poskytne program INTERREG V-A Rakousko – Česká republika.

„Je symbolické, že dnešní konference se koná právě ve Znojmě, městě, kde byla v roce 2002 podepsána smlouva o spolupráci mezi Jihomoravským krajem a Dolním Rakouskem. Právě spolupráce Dolního Rakouska a jižní Moravy je z našeho pohledu nejrozvinutější meziregionální spoluprací, kterou Jihomoravský kraj za svou novodobou historii má. Jsem velmi rád, že se i v novém programovém období našla vůle i finanční prostředky na to, že přeshraniční spolupráce Rakouska a České republiky bude pokračovat s podporou Evropské unie, a naplňuje tak jedno ze základních mott Evropy, tedy že Evropa je Evropou regionů,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Jak doplnil, v  programovém období 2007 – 2013 se v rámci česko-rakouské přeshraniční spolupráce podařilo z celkového počtu 208 projektů v rámci celého programového území uskutečnit 84 projektů se zapojením jihomoravských partnerů, kteří obdrželi z celkové částky 107 milionů EUR téměř 30 milionů EUR.

Díky přeshraniční spolupráci se podařilo financovat například společná opatření v oblasti ochrany vod na hraniční řece Dyji či protipovodňová opatření v soutokové oblasti Moravy a Dyje.  „Pomohli jsme také rozvoji cestovního ruchu takovými projekty jako Po stopách Liechtensteinů či Top výletní cíle na jižní Moravě a Dolním Rakousku. Pomohli jsme poznání společné historie, významný kus práce tady uskutečnil projekt Acta publica – digitalizace matrik a dalších historických dokumentů na Moravě a v Dolním Rakousku. Za velmi důležité považuji také interkulturní vzdělávání dětí a dospělých. Před několika týdny jsem měl například možnost přijmout vítěze znalostní soutěže o České republice pro žáky druhého stupně rakouských škol, které nabízejí výuku češtiny TschechishQuiz,“ sdělil hejtman, který poděkoval za spolupráci také velvyslanectví České republiky ve Vídni, jmenovitě panu velvyslanci. 

„V novém období se chceme významně zapojit například v oblasti podpory vědy, výzkumu a inovací, a spojit to s řešením problémů kraje, tedy sucha.  Připravuje se projektový záměr, kde mimo jiné je mezi partnery Mendelova univerzita v Brně, Technická univerzita a Zemědělská univerzita Vídeň, Jihomoravský kraj a Dolní Rakousko. Smyslem projektu je vyvinout systém monitorování a předpovědi časného varování při ohrožení suchem a extrémními teplotami. Podílet se na něm budou vědeckovýzkumné instituce, aplikace do praxe zasáhne podnikatelské subjekty, to znamená zemědělce na obou stranách hranice,“ prozradil jeden z plánu hejtman s tím, že dále se kraj zaměří na otázku vodohospodářských poměrů v příhraniční oblasti Hevlín – Laa – Jevišovka z hlediska splavení a samočištění.

Chceme se opět podílet na přeshraniční spolupráci v oblasti vzdělávání, na jazykové výuce. V oblasti zdravotnictví chceme navázat mnohem hlubší spolupráci mezi jižní Moravou a Dolním Rakouskem. Máme připraveny opět konkrétní náměty na projekty, ne náhodou opět ve Znojmě 21. ledna podepíší ministři zdravotnictví obou států mezivládní dohodu o možnosti vzájemného zásahu zdravotnických záchranných služeb na území obou států. Následovat bude podpis smlouvy mezi regiony. Bude to další krok na dlouhé cestě pro obecné poskytování přeshraniční medicíny. Věřím, že nové projekty budou užitečné pro občany obou našich států,“ řekl hejtman.

„Jedním z nejvýznamnějších instrumentů podporující dlouholetou spolupráci aktérů mezi oběma zeměmi je Fond malých projektů. Spolupráce se datuje již od doby předvstupních fondů CBC Phare (1997 – 2003) přes program INTERREG III A (2004-2006) až po právě končící program přeshraniční spolupráce AT-CZ 2007-20013. V rámci Fondu malých projektů bylo jen na jižní Moravě ve spolupráci s dolnorakouským regionem Weinviertel realizováno více než 200 úspěšných projektů v nejrůznějších oblastech spolupráce - kultura, vzdělávání, sport, spolupráce obcí, vinařství. Aktuálně je připravován společně se všemi zeměmi a kraji společného AT-CZ příhraničního území nový projekt a je v zájmu nás všech, aby tento projekt byl spuštěn pokud možno v rámci první výzvy právě zahájeného nového programu INTERREG V-A AT-CZ 2014-2020,“ zdůraznil hejtman Hašek.

Nový program bude v  programovém období 2014-2020  opět podporovat široké spektrum projektů, jejichž společným znakem je jejich přeshraniční dopad na společné území. Podporovány budou projekty v oblasti výzkumu, technologického rozvoje a inovací (12,5 mil. EUR), ochrany životního prostředí a zhodnocení kulturního a přírodního dědictví (45,4 mil. EUR), rozvoje vzdělávání a kvalifikace pro využití potenciálu lidských zdrojů  v přeshraničním území (13,7 mil. EUR) a projekty podporující spolupráci institucí a rozvoj komunit v příhraničním území (20,4 mil. EUR).    

Tisková zpráva

Štítky projekt, Jihomoravský kraj, Rakousko, Česko, Dolní Rakousy, Evropa, Michal Hašek, Evropská unie, Znojmo, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový program přeshraniční spolupráce s Rakouskem odstartoval. Připraveno je téměř 98 milionů EUR  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.