Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Moravské řeky se stále nevypořádaly s loňským mimořádným suchem

Moravské řeky se potýkají s následky loňského letního sucha. Jejich hladiny se sice od té doby mírně zvýšily, průtoky jsou ale na pětině až necelé polovině obvyklého stavu. Řekl to generální ředitel státního podniku Povodí Moravy Jan Hodovský.

Situace by se mohla zlepšit až v době jarního tání; současná zima ale musí být vydatná na sníh.

Nejvážnější situace je na řece Bečvě v Dluhonicích na Přerovsku, jejímž korytem nyní protéká jen 15 procent běžného lednového průtoku. Se 16 procenty obvyklého průtoku je na tom velmi podobně říčka Velička ve Strážnici na Hodonínsku.

Vodohospodáři doufají, že zima bude vydatná na sníh, v případě oteplení alespoň na déšť. Jen tak lze zvýšit průtoky v řekách. Hodovský upozornil, že dlouhodobé sucho muže ohrozit zdroje podzemní vody. Situace není dobrá ani v nádržích na Moravě.

Po letních tropických vedrech, kdy byly řeky a potoky téměř vyschlé, se na podzim a koncem roku 2015 situace mírně zlepšila. Poloprázdné přehrady se podařilo naplnit na zhruba 70 až 90 procent. Pak ale nastalo ochlazení provázené zamrzáním vodních toků v horách a především snížením vodních stavů.

Hladina v přehradách opět klesá. Například ve vodním díle Vír na Vysočině je to o čtyři a Vranov na Znojemsku o dva centimetry denně. Jsou to právě přehrady, které nyní zajišťují alespoň minimální průtoky v řekách na Moravě, vysvětlil Hodovský.

Zdroj: ČTK

Štítky Povodí Moravy (státní podnik), přehrada, Morava, okres Přerov, Bečva, Přerov V-Dluhonice, Strážnice, okres Hodonín, Velička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravské řeky se stále nevypořádaly s loňským mimořádným suchem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.