Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zálohované vratné hrnečky se jako novinka na adventních trzích osvědčila

Novinkou adventních trhů bylo využití zálohovaných vratných hrnečků a kelímků, což přispělo k udržení čistoty jak na náměstí Svobody, Moravském náměstí i Zelném trhu.

Tato nová praxe se setkala s velkým ohlasem u návštěvníků trhů, což potvrdily výsledky průzkumu provedeného pracovníky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity u téměř 700 respondentů.

Z informací  získaných v anketě například  vyplývá, že 86 procent dotazovaných bylo spokojeno se systémem vratných hrnečků a na otázku, zda by měly být vratné obaly využívány i na dalších akcích pořádaných městem i v budoucnu, odpovědělo kladně 81 procent respondentů.

Nová koncepce adventních trhů zaujala nejen svou atmosférou, ale měla také pozitivní finanční efekt  v podobě nečekaně vysokého výtěžku na charitu z akce Advent na Zelňáku. Získaná částka 160.000 korun bude směřovat na zaplacení školních obědů pro děti ze sociálně slabých rodin z městské části Brno-střed.

Překvapením akce Advent na Zelňáku bylo umístění nádherného vánočního stromu, kterého se podařilo vůbec poprvé získat od soukromého dárce. Čtrnáctimetrový  vánoční strom, který byl lákadlem zejména pro rodiče s dětmi, zaujal i svou výzdobou,“ sdělil místostarosta Jiří Švachula.

Kromě stromu byla předvánoční atmosféra umocněna i tím, že svíce na adventním věnci u pódia zapalovali každou sobotu ve večerních hodinách duchovní a to za zpěvu rorátů, což by se mohlo stát tradicí,“ uvedl  radní pro kulturu, sport a turismus Petr Kalousek.

Pozitivním aspektem bylo bezplatné poskytnutí prodejních stánků pro neziskové organizace, kterých se během Adventu na Zelňáku vystřídalo 26. Kromě  možnosti  prezentovat na veřejnosti svou činnost, mohly organizace zároveň získat prodejem svých produktů  prostředky pro další fungování,“ řekla Mgr. Jasna Flamiková, místostarostka městské části Brno-střed.

Nové komplexní pojetí tradičních trhů obohacených o adventní věnec, umístění většího počtu stánků, dále využívání systému vratných obalů na nápoje, pestřejšího  programu pro děti a prezentaci téměř tří desítek neziskových organizací,“ ocenila první místostarostka JUDr. Michaela Dumbrovská.

Advent na Zelňáku překvapil  vyšší  návštěvností oproti předešlým rokům, podstatné však jsou velmi kladné ohlasy návštěvníků a také výborné rozmístění stánků na Zelném trhu. Příjem do  radniční poklady byl 560 tisíc korun. V novém trendu pojetí adventních trhů hodláme pokračovat i v následujících letech,“ dodal starosta městské části Brno-střed Martin Landa.

Tisková zpráva

Štítky Zelný trh (Brno), Náměstí Svobody, Moravské náměstí, městská část, Brno-střed, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, advent, Jiří Švachula, Jasna Flamiková, Martin Landa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zálohované vratné hrnečky se jako novinka na adventních trzích osvědčila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.