Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vokřál vyzdvihl posun v projektech, připustil i neúspěchy

Záchranu motocyklové Grand prix a odkup většinového podílu Veletrhů Brno považuje primátor Brna Petr Vokřál (ANO) za zásadní záležitosti, které se městu povedly v roce 2015. Podle něj se také významně posunula příprava velkých projektů na výstavbu sportovišť a koncertního sálu.

Největší neúspěch naopak vidí v tom, že se nepodařilo zefektivnit chod městských firem, což mělo vést ke stomilionovým úsporám. Primátor to řekl v rozhovoru s ČTK.

V Brně vládne koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strana zelených. Některé její kroky kvituje i opozice. Na druhé straně kritizuje pozastavenou privatizaci bytových domů. Podle opozičního zastupitele Martina Říhy (KSČM) měli lidé přislíbené byty, které jim pak město neprodalo. "Navíc se zrušila pravidla prodeje a občané teď neví, na čem jsou," řekl Říha.

S pozastavenou privatizací nesouhlasí ani opoziční Oliver Pospíšil (ČSSD). Ten však vidí jako pozitivum, že se pokračuje v myšlence výstavby koncertního sálu Janáčkovo kulturní centrum.

Vokřál při svém nástupu do funkce koncem roku 2013 kritizoval neodstatečnou připravenost projektů. "Nejpodstatnější je, že se daly do pohybu projekty, o kterých se roky jen mluví. Připravujeme projekty na stadion, Janáčkovo kulturní centrum, multifunkční halu pro hokejisty Komety, altetickou halu, ale také se intenzivně pracuje na dopravní infrastruktuře, jako je například tramvajová trať na Kamechy nebo do kampusu," uvedl.

Opoziční zastupitel Libor Šťástka (ODS) však upozorňuje na to, že příprava velkých projektů vzbudila velká očekávání. "Autoři slibů později zjistí, že na všechno nebudou peníze. Budeme rádi, když se podaří jedna velká věc," řekl ČTK Šťástka. Podle Vokřála je však důležité, aby byly projekty dobře připravené kvůli evropským dotacím. "Do konce roku 2020 na ně chceme vyčerpat čtyři až pět miliard korun," řekl primátor.

Za důležité považuje záchranu Grand Prix, které hrozil zánik. Město po společné snaze s Jihomoravským krajem založilo spolek, který bude v příštích letech motocyklové závody pořádat a shánět na ně peníze. Podle Vokřála dělá GP městu dobré jméno a má ekonomický přínos. S tím souhlasí i opoziční zastupitel Jaroslav Kacer (TOP 09). Zdrženlivější je při hodnocení odkupu veletrhů. "Město koupilo společnost, se kterou ještě neví, co bude dělat. Jsem zvědavý, jaké s ní budou plány," řekl Kacer.

Kritizuje i to, že nevznikl slibovaný holding městských firem. Díky němu by desítka městských firem například společně nakupovala energie, používala by jednotný systém a vše by vedlo k úsporám peněz. To považuje za největší neúspěch i Vokřál. "Kvůli tomu jsme provedli personální změnu. Je podstatné, aby firmy zefektivnily svůj chod. Ušetřené peníze pak mohou jít do sportu, kultury nebo školství. Budeme je potřebovat, rozpočet není nekonečný," uvedl Vokřál.

Vznik holdingu měl na starosti bývalý radní Tomáš Kratochvíl, kterého hnutí ANO vyloučilo ze svých řad s odůvodněním, že prosazoval vlastní zájmy nad zájmy hnutí. ANO ho zároveň vyzvalo k rezignaci z rady, a přestože to odmítal, později rezignoval. Události kolem Kratochvíla vyústily ve spory v koalici, které po jeho rezignaci ustaly.

Do roku 2016 si Vokřál přeje, aby vedení města dotáhlo dál projekty, které lidem slíbilo. "Příští rok bude klíčová otázka polohy hlavního nádraží, což bude velmi komplikované," uzavřel Vokřál. Na podzim 2016 budou Brňané v referendu rozhodovat, jestli chtějí nádraží zachovat v centru nebo ho postavit v odsunuté poloze u řeky. Nádraží už je zastaralé a kapacitně nestačí. Obě varianty mají stát zhruba 20 miliard korun.

Zdroj: ČTK

 

Štítky Petr Vokřál, projekt, ANO 2011, Brno, Grand Prix, Veletrhy Brno, peníze, Martin Říha, Janáčkovo kulturní centrum, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vokřál vyzdvihl posun v projektech, připustil i neúspěchy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.