Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Hasiči nabádají k opatrnosti. Silvestrovské veselí se může proměnit v nepříjemné zakončení roku

Hasiči napříč celou republikou se opět připravují na oslavy příchodu nového roku. Vrásky na čele jim každoročně přidělává zábavní pyrotechnika, která každoročně napáchá milionové škody. Jen za posledních pět let stoupl počet požárů způsobených ohňostroji na trojnásobek. Hasiči proto nabádají k opatrnosti.

Nejčastěji hoří trávní porosty, kontejnery s odpady, okrasné keře nebo věci na balkonech. V poslední době dochází i k zapálení odstavených aut a objevují se i případy vyhořelých bytů, do kterých vlétly zapálené světlice. Naštěstí se v minulosti tyto požáry obešly bez vážnějších zranění. Naopak vážná zranění s trvalými následky způsobuje každoročně neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou,“ shrnula tisková mluvčí generálního ředitelství hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Jen o loňské silvestrovské noci vyjížděli hasiči v celé republice k 55 požárům způsobených pyrotechnikou. Ještě v roce 2010 je přitom o poslední noci roku zaměstnalo jen 17 podobných výjezdů.

Hasiči varují také před používáním pochybných oňostrojů zakoupených na tržištích. „Zábavní pyrotechniku kupujeme pouze takovou, která je na český trh uváděna legálně, má návod výrobce na použití v českém jazyce a certifikační značku. Pyrotechniku navlhlou či s otevřeným obalem nikdy nekupujeme,“ dodala mluvčí.

Ve stáncích si každý může zakoupit pyrotechniku první a druhé třídy. Předměty třetí třídy jsou určeny pouze lidem s kvalifikací odpalovače ohňostrojů. „S pyrotechnikou je nutné manipulovat zásadně na volném prostranství, minimálně 100 metrů od obydlí, tak aby nemohlo dojít například k vniknutí světlice do oken, zapálení střechy domů, aut nebo keřů,“ uzavřela Zaoralová. Za způsobení požáru odpálenou rachejtlí můžete dostat také až pětadvacetitisícovou pokutu.

Autor: Michael Daněk Foto: Pixabay.com

Štítky požár, zábavní pyrotechnika, pyrotechnika, silvestr, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči nabádají k opatrnosti. Silvestrovské veselí se může proměnit v nepříjemné zakončení roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.